Laten we beginnen bij het begin: boodschappen doen. We kennen allemaal die verleiding bij de supermarkt om van alles in je karretje te gooien. Maar met een beetje planning kun je hier al flink besparen.
1. Maak een weekmenu
Ja, ik hoor je al denken: "Saai!" Maar wacht even. Door vooruit te plannen weet je precies wat je nodig hebt. Geen impulsaankopen meer en minder voedselverspilling. Win-win, toch?
2. Koop seizoensgroenten
Seizoensgroenten zijn niet alleen goedkoper, maar vaak ook nog eens lekkerder en voller van smaak. Plus, je steunt er lokale boeren mee.
3. Leg een voorraad aan
Sommige producten zijn veel voordeliger als je ze in grotere hoeveelheden koopt. Denk aan houdbare producten zoals rijst, pasta, of zelfs vlees dat je kunt invriezen.
Keukengereedschap: investeren om te besparen
Oké, dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar keukenspullen van goede kwaliteit gaan langer mee en kunnen je op de lange termijn echt geld besparen.
1. Investeer in een goede pannenset
Goede pannen gaan jaren mee en koken wordt zoveel leuker, fijner en lekkerder met goed materiaal. Google eens naar een goede pannenset aanbieding of ga naar een lokale kookwinkel tijdens de sale en sla je slag!
2. Scherpe messen zijn je beste vrienden
Met een set goede messen werk je niet alleen veiliger, maar ook efficiënter. Het snijden van die berg groenten (waar je met een bot mes vast als een berg tegenopziet…) gaat ineens een stuk sneller!
3. Ga voor multifunctionele keukenapparaten
Denk aan een keukenmachine die kan hakken, malen én kneden. Zo heb je minder losse apparaten nodig en bespaar je ruimte én geld.
Budgetvriendelijk kooktechnieken voor je portemonnee
Nu je je keuken hebt uitgerust, is het tijd om te gaan koken. Met deze technieken tover je budgetvriendelijke ingrediënten om tot culinaire hoogstandjes.
1. Start met mealpreppen
Kook grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld voor drie tot vier dagen vooruit of vries gerechten in porties in. Perfect voor die drukke doordeweekse avonden en je bent ook nog eens goedkoper uit door grotere hoeveelheden te koken.
2. Kijk eens naar een slowcooker
Gooi 's ochtends alles in de slowcooker en kom thuis in een heerlijk geurend huis met een heerlijk bereide maaltijd. Simpel en lekker!
3. Plan één “kliekjesdag” in
Wees creatief met je restjes. Die overgebleven groenten? Perfect voor een frittata of een kleurrijke Buddha bowl.
De kunst van het bewaren
Wist je dat de gemiddelde Nederlander voor zo'n €400 per jaar aan eten weggooit? Zonde van het geld én het eten! Hier zijn wat tips om dat te voorkomen:
- Check je voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen: zo voorkom je dat je met het derde pak rijst thuiskomt…
- Vries gerechten in: Bijna alles kun je invriezen. Overrijp fruit? Perfect voor smoothies! Restje kruiden? Hak ze fijn en vries ze in met wat olie in ijsblokjesvormen.
- Fermenteren en inmaken: Het klinkt misschien ouderwets, maar het is helemaal hip. Plus, het is een geweldige manier om groenten langer te bewaren én ze krijgen er een heerlijke smaak van.
Budgetvriendelijk én duurzaam
Wist je dat budgetvriendelijk koken vaak hand in hand gaat met duurzaamheid? Hier zijn nog wat extra tips die goed zijn voor je portemonnee én het milieu:
- Minder vlees: Vlees is vaak één van de duurste onderdelen van je maaltijd. Door een paar keer per week vegetarisch of zelfs veganistisch te eten, bespaar je geld en is het ook nog eens beter voor het milieu.
- Kweek je eigen kruiden: Een klein kruidentuintje op je vensterbank kan je flink wat geld besparen. Verse kruiden geven bovendien zoveel meer smaak aan je gerechten!
- Waterbesparende keukengadgets: Denk aan een waterbesparende kraan of een stoommandje. Kleine investeringen die op den duur echt verschil maken.
Geen opmerkingen
Een reactie posten