Budget overkapping: zelf maken of voor prefab kiezen? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Budget overkapping: zelf maken of voor prefab kiezen?


Een overkapping in de tuin: ik heb er altijd van gedroomd. Het leek me zo gezellig om hier op een zwoele zomeravond tot in de late uurtjes te borrelen met vrienden en in het najaar warme chocolademelk te drinken onder de overkapping bij de open haard.

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik héél blij was toen ik erachter kwam dat het huis dat ik vorig jaar september kocht, een gloednieuwe, mega grote overkapping in de tuin had. Inclusief tv en houtkachel, hoe gezellig!

Wil jij ook een overkapping in de tuin maken? Ben je op zoek naar budgettips om dit zo betaalbaar mogelijk te doen? En twijfel je of je beter zelf from scratch kunt gaan bouwen of voor een prefab overkapping kunt kiezen? Je ontdekt het in dit artikel.

Zelf een overkapping maken

Als je zelf besluit een overkapping te maken, heb je natuurlijk volledige controle over het ontwerp, de gebruikte materialen en de afmetingen. Niets is te gek! Daarnaast is het een ideale manier om je klus-skills te ontwikkelen - iets wat ook al heel lang op mijn bucketlist staat.

Voordelen van zelf bouwen

  • Kosten besparen: Het kopen van losse materialen kan goedkoper zijn dan wanneer je kiest voor een prefab model. Zeker als je restpartijen opkoopt of goede deals scoort bij outlets. 

  • Maatwerk: Je kunt de overkapping helemaal maken zoals jij dat wil. Tot op de centimeter nauwkeurig.

  • Creatieve vrijheid: Je kunt eenvoudig unieke elementen toevoegen, zoals ingebouwde verlichting, een televisie, haard of een wandrek waar je leuke woonaccessoires, plantjes en/of lichtjes aan kunt hangen. (Tip: Lees ook mijn DIY-artikel over hoe je een wandrek zelf maakt.)

Toch heeft het zelf bouwen van een overkapping natuurlijk ook wat nadelen. Zo kost het veel meer tijd, dan wanneer je een prefab overkapping neerzet. En tijd is geld... misschien moet je wel vakantiedagen opnemen of ben je de komende weken elk vrij weekend aan je overkapping aan het klussen. Daar moet je maar net zin (en tijd!) voor hebben.

Ook moet je toch wel twee rechterhanden hebben als je een overkapping zelf wil bouwen. Je moet handig zijn met gereedschap en bouwtekeningen kunnen maken/lezen.
Tot slot zit een fout in een klein hoekje. Eén foutje in de constructie kan leiden tot instabiliteit van de overkapping en extra kosten om het foutje op te lossen.

Ben je een beginnende klusser? Begin dan met een kleiner project, zoals een krukje zelf maken, om je vaardigheden te oefenen voordat je aan een overkapping begint.

Prefab overkapping

Als je minder tijd hebt of niet zo handig bent, kan een prefab overkapping een betere keuze zijn. Deze kant-en-klare modellen worden geleverd met duidelijke instructies en alle benodigde onderdelen. Je hoeft ze alleen nog maar in elkaar te zetten.

Voordelen van een prefab overkapping

  • Tijdbesparend: De montage is vaak in één dag te doen. Diezelfde avond kun je al gaan genieten van je knusse overkapping in de tuin!

  • Professioneel ontwerp: De modellen zijn ontworpen door experts en voldoen aan alle bouwtechnische eisen.

  • Garantie: Veel prefab overkappingen komen met garantie, wat je zekerheid geeft over de kwaliteit.

Inspiratie nodig?

Gecharmeerd van deze HomingXL modellen? Bij HomingXL vind je een groot assortiment prefab overkappingen, in elke smaak en voor ieder budget. 

Welke keuze past bij jou?

De keuze tussen zelf maken en prefab hangt af van je budget, tijd en kluservaring. Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en ben je op zoek naar een persoonlijke touch? Dan is zelf bouwen een goede optie. Wil je snel resultaat en zekerheid? Kies dan voor een prefab overkapping.

Wil je meer zien over hoe je een overkapping monteert? Bekijk deze YouTube-video voor handige tips en een overzicht van het proces.

Extra budgettips voor je overkapping

  • Kies voordelige materialen: Hout is vaak goedkoper dan aluminium of staal.

  • Hergebruik materiaal: Kijk of je resthout of tweedehands bouwmaterialen kunt gebruiken.

  • Zelf accessoires maken: Maak bijvoorbeeld een wandrek of een klein zitmeubel zoals een krukje om de ruimte gezellig in te richten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HomingXL.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten