Is het legaal om een VPN te gebruiken? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Is het legaal om een VPN te gebruiken?


VPN

In sommige landen zijn bepaalde diensten geblokkeerd. Zo werd onlangs in Brazilië de dienst X (voorheen Twitter) geblokkeerd. Veel mensen in Brazilië gebruiken daarom een VPN, om de blokkade op te heffen. Maar mag dat zomaar? En hoe zit dat eigenlijk in ons eigen land? Mag je hier wel een VPN gebruiken? En waar houdt die vrijheid op?

Ja, een VPN gebruiken in Nederland is legaal

In Nederland mag je altijd een VPN gebruiken, zolang je daar legale dingen mee doet. Illegale content downloaden en uploaden is ook met een VPN nog altijd verboden. Maar je mag natuurlijk wel e-mailen, surfen en films en series bekijken met een VPN, zolang dit niet tegen de voorwaarden van de videodienst is.

Dat is concreet erg handig als je op vakantie bent in het buitenland en een abonnement bij een Nederlandse VPN-dienst hebt. Dan kun je gewoon GTST kijken op Videoland, alsof je in Nederland bent. Wil je gewoon in Nederland veiliger surfen, zodat je minder sporen achterlaat voor marketingbedrijven? Een gratis VPN kan al genoeg zijn om veiliger te internetten en te e-mailen.

Is een VPN legaal in andere landen?

In de meeste landen is het volstrekt legaal om een VPN te gebruiken. Maar het is geen vanzelfsprekendheid. In landen als Turkije, China en Rusland zijn bepaalde diensten geblokkeerd, en het is niet de bedoeling dat burgers en toeristen die blokkades omzeilen met een VPN. Daarom kan het in deze landen alsnog illegaal zijn om een VPN te gebruiken.

Controleer eerst van tevoren of je een VPN mag gebruiken. Sla de lokale wet- en regelgeving erop na. Controleer daarna of wat je wilt doen, niet tegen de voorwaarden van bepaalde diensten is. Denk bijvoorbeeld aan Formule 1 kijken in het buitenland, via een VPN. Soms is dit niet toegestaan.

Ga verstandig om met een VPN

In de basis is een VPN dus legaal, maar het ligt wel aan wat je ermee doet. Je moet verstandig omgaan met deze dienst. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je alleen legale content bekijkt. Er zijn diensten die Gratis Formule 1 kijken aanbieden, maar dat is vaak niet legaal. Wel kun je met een VPN je betaalde abonnement gebruiken om ook in het buitenland te kunnen kijken.

Daarnaast ben je met een VPN niet compleet ontraceerbaar. Soms kunnen overheden alsnog meekijken. Doe je dan iets wat niet helemaal is toegestaan in een bepaald land, dan kun je daarvoor alsnog beboet of bestraft worden. Daarom is het belangrijk dat je je altijd aan de wetten en regels houdt: ook als je een VPN gebruikt. Het is geen vrijbrief om regels te breken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VPN Nederland.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten