Mantelzorg: Samen zorgen voor een liefdevolle toekomst - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mantelzorg: Samen zorgen voor een liefdevolle toekomst



Mantelzorg is voor een hoop gezinnen een onderdeel van een dagelijks leven. Dat neemt niet weg dat het uitdagend kan zijn, vooral als je voor oudere familieleden zorgt. 

Familie en mantelzorg

Mantelzorg geeft een hoop voldoening, maar het kan ook veel tijd en energie kosten. Als je samen voor iemand die je dierbaar is zorgt, kan dat de familiebanden versterken en bijdragen aan een warme en liefdevolle omgeving. De meeste mantelzorgers helpen hun ouders of hun grootouders, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Soms zijn hiervoor aanpassingen in huis nodig. Wanneer iemand slecht ter been is en daardoor moeite heeft met traplopen, kan een traplift echt een uitkomst zijn. Trapliften komen in verschillende soorten en maten, dus er is er bijna altijd wel een te vinden die in huis geplaatst kan worden. Dit is een voorbeeld van vele oplossingen die mogelijk zijn om het leven van zowel de oudere als de mantelzorger een stukje makkelijker te maken.  

Praktische oplossingen

Soms is een mantelzorger op zoek naar een praktische oplossing om de zorg wat lichter te maken. Naast fysieke hulpmiddelen die beschikbaar zijn, is er ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die via de gemeente ondersteuning kan bieden. Via de WMO kun je in een aantal gevallen een vergoeding krijgen voor een traplift. Als je wil weten of je aanspraak kan maken op de WMO voor trapliften, neem dan contact op met de gemeente. Om alles goed te kunnen organiseren moeten mantelzorgers veelal creatief zijn. Wat enorm kan helpen is om een duidelijk schema te maken, op die manier weet iedereen in het gezin wat er wanneer moet gebeuren. Zo worden de taken eerlijk verdeeld en voorkom je ook dat de zorg te zwaar gaat worden voor één persoon. Wat ook erg belangrijk is, is om regelmatig even tijd voor jezelf te nemen en om hulp te vragen als dat nodig is. Wist je bijvoorbeeld dat er organisaties zijn die hulp bieden aan mantelzorgers, zij kunnen tijdelijk de zorg (deels) overnemen.  

Samen sterk

Mantelzorg is heus niet altijd makkelijk, maar samen sta je sterk. Praat met elkaar over de zorg, deel zorgen en successen en probeer een goede balans te vinden tussen zorg en ontspanning. Mantelzorg kan je ook dichter bij elkaar brengen en het zorgt voor mooie momenten en herinneringen. Onthoud ook echt dat je er niet alleen voor staat. Veel gemeentes organiseren bijeenkomsten voor mantelzorgers, hier kun je je ervaringen delen en tips krijgen. Deze steun is heel waardevol en kan ook voor nieuwe energie en inzichten zorgen. Onthoud dat mantelzorg een verantwoordelijkheid is die je deelt met anderen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt de zorg een gezamenlijke inspanning en blijft het draaglijk voor iedereen. Blijf communiceren en wees niet bang om hulp te vragen. Samen zorg je voor een liefdevolle en veilige omgeving voor je naaste.

 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Smienk Trapliften.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten