Het is hartstikke gezellig om een huisdier in huis te hebben. Het dier, zoals een kat of hond, is echt je maatje. Maar het kan behoorlijk in de kosten lopen om een dier in huis te houden. Welke slimme stappen kun je nu zetten om dit zo budgetproof mogelijk te doen? Dit zijn nuttige tips.
Dier uit het asiel
Als je een dier bij een fokker haalt, kan dat best een dure grap zijn. Zeker als je een speciaal soort of een uniek ras in gedachten hebt. Dit kan veel goedkoper, door een dier uit het asiel te halen. Daarmee verricht je ook nog eens een goede daad. Een dier uit een asiel halen is immers een mooie, diervriendelijke actie. En er zijn vaak mooie, lieve dieren te vinden in een asiel. Het kan nodig zijn om een asiel bij jou in de buurt een paar keer te bezoeken, tot je het dier vindt waarmee jij een klik hebt. Is dat gelukt? Haal dan alle benodigdheden in huis. Als je een hond neemt, zijn hondenbrokken daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Zo kan het dier bij thuiskomst meteen iets eten. Je kunt informeren wat het dier in het asiel eet, om thuis datzelfde voer aan te kunnen bieden.
Tweedehands spullen
Het voer speelt dus een hoofdrol om in huis te halen. Per dier is er het juiste voer te vinden, waar je goed naar kunt kijken. Bij een kat let je onder andere op de leeftijd en op eventuele allergieën in je keuze voor kattenvoer. En naast het voer is er natuurlijk nog meer om aan te denken. Veel spullen voor dieren kun je prima tweedehands vinden. Denk aan een mandje, speelgoed, een bench of een bak. Je moet dan even de tijd nemen om het goed schoon te maken, maar vaak is dat prima mogelijk. En je bespaart er al gauw tientallen of zelfs honderden euro’s mee, als je niet alles nieuw haalt. Of misschien kun je wel iets lenen van mensen in je omgeving, waar je zelfs niets voor hoeft te betalen. Is er bijvoorbeeld iemand in je buurt die de hondenriem niet meer gebruikt? Vraag of je deze over kunt nemen, om maar een voorbeeld te noemen.
Verzekering voor je huisdier
Wist je al dat je voor veel huisdieren een verzekering kunt afsluiten? Het kan zeker interessant zijn om hiernaar te kijken. Je kunt hiermee namelijk hoge dierenartskosten (deels) terugvragen. Je weet immers nooit welke gezondheidsklachten je dier kan oplopen. En dan wil je het dier wel goede verzorging kunnen bieden. Als je zo min mogelijk bij de dierenarts te vinden wilt zijn, kun je trouwens ook uitzoeken welke dieren minder risico hebben op (ernstige) ziektes. Daarmee is de kans iets groter dat je huisdier in goede gezondheid oud kan worden. Al heb je daar helaas natuurlijk nooit een garantie op, dat is toch wel het risico dat je neemt met een dier in huis. Denk er vooraf dus goed over na of je hier bereid toe bent.
Opvang door bekenden
Natuurlijk wil je af en toe nog gewoon op vakantie gaan, ook als je een huisdier hebt. Maar je dier naar een pension of opvang brengen, kan best prijzig zijn. Als je een kort weekendje weg gaat, is dat misschien nog wel te overzien. Maar bij een langere vakantie is het toch wel een beetje zonde om zo’n bedrag kwijt te zijn. Vraag daarom liever aan je familieleden, vrienden, buren of kennissen of ze op jouw huisdier willen passen tijdens je vakantie. Misschien heb je wel een echte dierenvriend in je kring, die niets liever doet. Andersom kun jij dit ook eens voor een ander doen, als jij juist thuis bent tijdens zijn of haar vakantie. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking om voor dieren te zorgen in vakantieperiodes, zonder dat het iets hoeft te kosten. En je hoeft je zo ook geen zorgen te maken dat je dier de vakantieperiode oncomfortabel door komt. Je hond, kat of andere maatje is immers in goede handen.
Je hebt nu eenmaal spullen nodig voor je huisdier. Je wilt het dier immers een mooi leven bieden! Maar je kunt wel bewuste keuzes maken, om geen onnodige kosten te hoeven maken. Hopelijk heb je iets geleerd van de bovenstaande tips.
Geen opmerkingen
Een reactie posten