Is je auto ouder dan 15 jaar? Dan kan je besparen! - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Is je auto ouder dan 15 jaar? Dan kan je besparen!



Dit jaar wordt mijn auto 15 jaar. En dat betekent dat mijn oude, vertrouwde Peugeootje nu officieel een youngtimer is. Gelukkig rijdt 'ie nog goed. Af en toe moet de auto voor een reparatie naar de garage, maar omdat 'ie nog maar 112.000 kilometer op det teller heeft, hoop ik dat ik nog flink wat jaartjes in deze betaalbare auto kan rondrijden. Zeker omdat ik - nu mijn auto een youngtimer is - een stuk goedkoper uit ben. Hoe dat precies zit, leg ik je uit in dit artikel. 

Wat is een youngtimer?

Het begrip oldtimer ken je waarschijnlijk wel. Dit is een oudere, vaak klassieke auto, meestal van 25 jaar of ouder. Een youngtimer is ook een wat oudere auto, maar minder oud dan de oldtimer. Meestal wordt een auto als youngtimer gezien als deze 15 jaar of ouder is. Het maakt niet uit of de auto uit Nederland komt of uit het buitenland is geïmporteerd. 

Korting op je autoverzekering

Heb je een youngtimer en ga je je auto verzekeren? Dan kan je maandelijks goedkoper uit zijn, want veel verzekeraars bieden een premievoordeel voor youngtimers. 
Sowieso wordt vaak aangeraden om voor een WA autoverzekering te kiezen, zodra je auto ouder is dan +/- 10 jaar. Dit is de minimale verplichte autoverzekering in Nederland, heeft de laagste dekking én in principe de laagste premie. De dagwaarde van je youngtimer is natuurlijk een stuk lager dan de nieuwwaarde. Mocht je auto onverhoopt total loss raken, dan krijg je enkel de dagwaarde uitgekeerd. En die kan op een gegeven moment zó laag zijn, dat de hogere premie die je betaalt voor een (onnodig) duurdere verzekering met hoge dekking, niet meer loont. 

Rijd je een youngtimer en heb je bijvoorbeeld nog een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk autoverzekering? Dan betaal je dus mogelijk onnodig te veel en loont het om je autoverzekering over te sluiten. Bijvoorbeeld naar een verzekering met een lagere dekking of naar een compleet andere autoverzekeraar die gunstigere premies heeft. Check bijvoorbeeld eens de autoverzekeringen van OHRA. Je kan daar je youngtimer verzekeren en misschien ben je wel goedkoper uit dan bij je huidige autoverzekeraar!

Youngtimer regeling voor ondernemers

Als je ondernemer bent (zoals ik!) kan het rijden van een youngtimer je nog een extra voordeel opleveren. Dat zit zo: ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder regelen, kunnen gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling
Als je een auto op de zaak rijdt en je meer dan 500 km per jaar privé rijdt, betaal je bijtelling. Vrijwel alle auto's waarin zowel zakelijk als privé wordt gereden, vallen onder de bijtellingsregeling van 22%. Je betaalt 22% bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van in welke belastingschrijf je valt, betaal je elke maand een bedrag aan belasting voor het rijden van de auto, maar kan je allerlei kosten voor je auto (zoals benzine, wegenbelasting en verzekering) wel zakelijk aftrekken.

Als je een auto rijdt op de zaak die ouder is dan 15 jaar, betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Het bijtellingspercentage is hoger, maar de dagwaarde is natuurlijk een stuk lager dan de cataloguswaarde, omdat het al een oudere auto is. Bovendien daalt de dagwaarde in principe elk jaar, waardoor het elk jaar goedkoper wordt om een youngtimer op de zaak te rijden. 

Het is financieel daarom vaak heel aantrekkelijk om een youngtimer op de zaak te rijden, die je overigens ook onbeperkt privé mag rijden. Je betaalt elke maand relatief weinig extra belasting en mag alle kosten voor je auto zakelijk aftrekken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met OHRA.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten