Overweeg je om over te gaan op elektrisch rijden? Dan zijn er enkele zaken die zullen veranderen in je leven. Een ervan is dat je niet meer de weg opgaat zonder één of meerdere laadpassen op zak. Maar wat is een laadpas precies? Hoe werkt het? En kan iedereen er zomaar eentje aanvragen? In dit artikel gaan wij het grondig voor je uitleggen.
Wat doet een laadpas?
Voor we gaan kijken naar wat voor soorten laadpassen er zijn, leggen we eerst kort uit hoe de pas precies werkt. De laadpas gebruik je namelijk om bij een openbare laadpaal elektrische auto op te laden. Dit werkt als volgt: er zit een RFID-chip verwerkt in de laadpas. Elke openbare laadpaal heeft een RFID-lezer, die de chip van je pas herkent zodra je de pas ervoor houdt. Wanneer je dat gedaan hebt, en de laadpaal heeft aangegeven je pas te herkennen, is het mogelijk om de stekker van het laadstation in je auto te steken om te laden. Als je klaar bent, houd je je pas weer voor de lezer.
Wanneer je laadt, houdt de pas automatisch bij hoeveel je kW er wordt verbruikt en hoeveel geld je hiervoor kwijt bent. Na het laden wordt dit geld dan ook direct van je bankrekening afgeschreven. Wil je weten waar en wanneer je geladen hebt, en hoeveel de kosten per kW waren? Dan is dit allemaal terug te zien op de factuur die je maandelijks krijgt.
Twee soorten
Hoe een laadpas werkt, is nu duidelijk. Maar hoe werkt de aanvraag? Iedereen met een elektrische auto kan een laadpas aanvragen, bij verschillende aanbieders. Echter, wist je ook dat er twee verschillende soorten laadpasssen zijn waar je uit kan kiezen? De twee types zijn de volgende: de laadpas mét abonnement en de laadpas zónder abonnement. Hoe bepaal je welke van de twee het beste bij jou past?
Laadpas met abonnement
Een laadpas met abonnement is vooral handig als jij vaak gebruikmaakt van een openbare laadpaal. Wanneer je gemiddeld minstens achttien keer per maand openbaar oplaadt, kan een laadpas met abonnement erg voordelig voor je werken. Waar je bij een laadpas zonder abonnement nog een starttarief betaalt, heb je daar bij je abonnement geen last van. Je betaalt enkel wat je gebruikt hebt en de eventuele abonnementskosten.
Laadpas zonder abonnement
Als je niet zo vaak gebruikmaakt van een openbaar laadstation, is het natuurlijk niet raadzaam om abonnementskosten te betalen. Dat is waarom we in dit geval eerder een laadpas zonder abonnement zouden aanraden. Het enige nadeel hieraan is dat je bij elke keer dat je laadt begint op een vast starttarief – deze verschilt per aanbieder.
In dit geval zal je dan ook vaker bezig zijn met het opzoeken van de goedkoopste aanbieders in de buurt. Dit is natuurlijk niet zo vervelend als je zelden openbaar oplaadt, maar wel iets waar je de tijd voor dient te nemen.
Meerdere laadpassen
Je kunt je laadpas aanvragen bij verschillende aanbieders. Hiervoor is het dan ook handig om goed uit te zoeken welke aanbieders er zoal zijn en wat de verschillen zijn in zaken als de prijzen of de abonnementen die ze hebben, mocht je die willen. Wij zouden hierin aanraden om meerdere laadpassen te hebben.
De reden hiervoor is dat je met de ene laadpas soms voordeliger kan laden dan met de andere. Bij openbare laadstations kunnen deze voordelen groot zijn, dus je kunt er zeker geld mee besparen. Laad je dus zonder abonnement, check dan altijd in je laadpaalkaart om te zien met welke pas je het goedkoopst laden kunt.
Di is een gastartikel van Grid.com.
Geen opmerkingen
Een reactie posten