Of je nu wilt besparen, je steentje wilt bijdragen aan het milieu of gewoon meer plezier wilt beleven aan het dragen van je favoriete kledingstukken… Van waslabels en garderobe-organisatie-tips tot de beste kledingstomer voor kreukvrije lookjes: met deze handige tips verleng je de levensduur van je kleding.
Je kleding netjes opbergen
Je kleding netjes opbergen voorkomt niet alleen kreukels, lubberen en beschadigingen, maar maakt je dagelijkse outfit uitkiezen ook een fluitje van een cent.
Tips voor het organiseren van je garderobe:
- Hangers: Gebruik hangers van goede kwaliteit die geschikt zijn voor verschillende kledingstukken. Fluwelen hangers zijn zacht voor delicate stoffen en voorkomen dat je kleding van de hanger glijdt, terwijl houten hangers lekker stevig zijn voor jassen. Hang je kleding op categorie en hang gelijksoortige kledingstukken bij elkaar zodat je er gemakkelijk bij kunt.
- Dividers: Gebruik dividers om sokken, ondergoed of accessoires in je lade te scheiden. Zo blijven je favoriete panty’s niet aan je nieuwe ketting hangen. Aiiii.
- Schoenendozen: Organiseer schoenen netjes in een aparte kast of gebruik doorzichtige schoenendozen om ze te beschermen tegen stof en vocht. Zo blijven ze er als nieuw uitzien.
- Kledinghoezen: Voor speciale of seizoensgebonden kledingstukken zijn ademende kledinghoezen een must. Ze beschermen je kleding tegen stof en motten terwijl ze de stoffen laten ademen, waardoor je muffe geurtjes of beschadigingen voorkomt. Wel zo fijn.
Onderhoud als onderdeel van je routine
Regelmatig onderhoud kan ervoor zorgen dat kleding minder vaak vervangen hoeft te worden. Zorg dat je kleding altijd klaar is om gedragen te worden, zonder ontbrekende knopen of losse draadjes op het laatste moment voor je deur uit stapt. Door kleine problemen vroegtijdig te verhelpen, voorkom je later dure reparaties of vervangingen.
Zo maak je het onderdeel van je routine:
- Controleer je kleding regelmatig op losse draadjes, ontbrekende knopen of kleine vlekken.
- Controleer zakken en naden op losse stiksels of problemen die kunnen verergeren tijdens het wassen, vóórdat je kleding in de was doet.
- Leer basisnaaivaardigheden om kleine reparaties zelf te doen, zoals het aannaaien van een knoop of het repareren van losse zomen.
Wasdag en waslabels
Kleding wassen is voor sommigen een klusje waar ze tegenop zien, voor anderen een momentje me-time. Bij het wassen van je kleren gaat het er niet alleen om dat ze schoon worden; het gaat er ook om dat de stof en de kleur behouden blijven. Volg deze tips voor optimaal resultaat:
- Lees altijd de waslabels. Ze geven waardevolle informatie over hoe je je kleding moet wassen en verzorgen.
- Scheid je wasgoed op kleur en stof en voorkom zo kleurvervaging en beschadiging van de stof. Was soortgelijke kledingstukken samen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan.
- Gebruik koud water en een zacht wasprogramma voor de meeste was om overmatige slijtage te voorkomen. Natuurlijke wasmiddelen zijn een mildere optie.
- Teveel beweging en wrijving kan ervoor zorgen dat kleding sneller slijt. Stop de machine niet te vol, zodat de kleding vrij kan bewegen.
- Vermijd de droger zoveel mogelijk. Aan de lucht drogen, vooral bij delicate stoffen, is goed voor de levensduur van je favoriete items.
Waar je op moet letten op de waslabels:
- Symbolen: Weet wat de symbolen betekenen. Ze geven onder andere de temperatuur en het type cyclus aan.
- Sommige kledingstukken moeten koud gewassen worden, terwijl andere warmere temperaturen kunnen verdragen. Stem de watertemperatuur altijd af op de instructies op het waslabel.
- Aan het cyclussymbool kun je zien of je een delicate of een normale cyclus moet gebruiken.
- Let ook op de drooginstructies. Sommige kledingstukken kunnen het beste aan de lucht worden gedroogd om krimpen of uitlubberen te voorkomen.
- Waslabels kunnen ook speciale verzorgingsinstructies bevatten, bijvoorbeeld voor zijde, wol of kasjmier.
Je kleding verzorgen met een kledingstomer
Een handig hulpje om je kleding in perfecte staat te houden is een kledingstomer. Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor strijken en geweldig voor het verwijderen van kreukels en het opfrissen van je kleding.
Ze kunnen de levensduur van je kleding verlengen door de superhoge temperaturen van traditioneel strijken te vermijden. Kledingstomers zijn zacht voor stoffen, waardoor ze een goede keuze zijn voor je favorieten van zijde, kasjmier of wol bijvoorbeeld. En met een kledingstomer in huis, zal je minder vaak wat naar de stomerij hoeven brengen. Niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor je portemonnee.
Stomen in een notendop: Om een kledingstomer te gebruiken, hang je het kledingstuk op, vul je de stomer met water en zet je hem aan om op te warmen. Houd de stomer op ongeveer een centimeter afstand van de stof en beweeg hem op en neer om kreukels te verwijderen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om je kleding er weer lekker fris uit te laten zien.
Ook zin om met een kledingstomer aan de slag te gaan? Vind de stomer die het beste bij jou past en begin eens bij de beste kledingstomer volgens de Consumentenbond en Radar.
Kleine reparaties
Soms is er maar een kleine reparatie nodig om langer van je favoriete kledingstukken te kunnen genieten. Je hoeft geen goede naaister te zijn, maar een paar basisnaaivaardigheden kunnen wel van pas komen.
Zo kun je beginnen:
- Koop een naaidoos met naalden, garen in verschillende kleuren, een schaar en veiligheidsspelden.
- Een knoop aannaaien is een handige skill die iedereen zou moeten beheersen.
- Losse zomen zijn veelvoorkomende problemen die je gemakkelijk kunt oplossen met naald en draad. Een paar slim geplaatste steken zorgen ervoor dat de zoom er weer tegenaan kan.
- Leer een paar basissteken, zoals de rijgsteek en de stiksteek. Die kan je gebruiken voor allerlei verschillende reparaties.
Weet wanneer je moet loslaten
- Als het versleten is: Kleding, hoe goed je er ook voor zorgt, zal uiteindelijk versleten raken. Als een item onherstelbaar is, is het tijd om afscheid te nemen om een rommelvrije garderobe te behouden. Ga daarom regelmatig door je garderobe om te checken of er iets weg kan of moet. Doneer, recycle of upcycle kledingstukken die je niet meer draagt.
- Wanneer je stijl is veranderd: Naarmate je stijl verandert, kan het ook zijn dat sommige kledingstukken niet meer bij je passen.
- Als kleding niet meer goed past: Kleding die niet meer goed past, kan ongemakkelijk zitten en flatteert je figuur misschien niet meer. Het is het beste om er afscheid van te nemen en plaats te maken voor kledingstukken waarin je je goed en comfortabel voelt.
Als je kledingstukken waar je niet langer blij van wordt wegdoet, creëer je zo weer ruimte voor nieuwe kwaliteitsitems in je garderobe. En zo is het cirkeltje weer rond!
Geen opmerkingen
Een reactie posten