5 manieren om je geld te beleggen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

5 manieren om je geld te beleggen


Geld beleggen manieren

Bron foto: https://ethereumcode.io/

Denk je er al een tijdje over na om te starten met beleggen? Maar zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee voor welke beleggingsvorm je nu moet kiezen? In dit artikel deel ik 5 manieren om je geld te beleggen. Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past en begin vandaag nog met je eerste bedrag te beleggen.

1. Zelf beleggen

Als je al veel kennis hebt over beleggen (of bereid bent om die kennis op te doen) én graag zelf grip hebt op je beleggingen, dan kun je ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen. Dat betekent dat je zelf beleggingsproducten selecteert en daar geld in gaat beleggen.

Je behoudt zo dus zelf de regie over je beleggingen en je hebt vaak minder bijkomende kosten dan wanneer je je geld laat beleggen (hierover verderop in dit artikel meer). Maar: zelf beleggen is natuurlijk alleen iets voor jou als je weet wat je aan het doen bent. Je moet immers zelf bepalen of je je geld in aandelen, ETF's en/of andere beleggingsproducten gaat beleggen, welke aandelen en ETF's je dan gaat kopen en hoeveel geld je inlegt.

Meer informatie over zelf beleggen vind je hier. 

2. Laten beleggen (beheerd beleggen)

Als je geen of weinig kennis hebt van beleggen en het fijn vindt als een professional je geld voor jou belegt, kun je kiezen voor beheerd beleggen. Veel banken bieden deze optie aan. Je bepaalt zelf welk risico je durft te lopen met je beleggingen. Hoe hoger het risico, hoe groter de kans op een hoger rendement, maar ook op een grotere kans op een hoger verlies.

Op basis van jouw risicoprofiel, wordt bepaald in welke beleggingsproducten er wordt belegd en welke verhouding hierin wordt aangehouden. Als je bijvoorbeeld kiest voor een defensief risicoprofiel, dan wordt jouw geld belegd in beleggingsproducten die bekend staan om het lage risico. Een bekend voorbeeld daarvan, zijn obligaties.

Als je kiest voor een (zeer) offensief risicoprofiel, dan geef je aan dat je bereid bent wat meer risico te lopen. Mensen kiezen hier bijvoorbeeld voor als hun beleggingshorizon nog lang is en hun geld nog alle tijd heeft om pieken en dalen mee te pakken. Met een (zeer) offensief risicoprofiel, wordt je geld vaak belegd in aandelen.

Een voordeel van beheerd beleggen, is dat je zelf weinig kennis nodig hebt van beleggen en dat je ook weinig omkijken hebt naar je beleggingen. Het wordt immers allemaal voor jou geregeld! Een nadeel is dat je zelf weinig grip hebt op je beleggingen en dat er vaak ook hogere kosten komen kijken bij beheerd beleggen, dan wanneer je je geld zelf belegt.

3. Fondsbeleggen

Zelf beleg ik mijn geld voornamelijk in indexfondsen. Fondsbeleggen kan een vorm zijn van zelf beleggen (als je dus zelf een fonds selecteert waar je in gaat beleggen), maar ook een vorm zijn van beheerd beleggen. In dat laatste geval wordt jouw geld ook belegd in een fonds, maar doe je dit niet zelf en wordt dit voor jou gedaan door de partij die je hebt ingeschakeld voor beheerd beleggen.

Het voordeel van een indexfonds, is dat je je geld in één keer in meerdere beleggingsproducten tegelijk investeert. In plaats van losse aandelen te kopen, koop je nu eigenlijk een mandje met soms wel tientallen of honderden aandelen. Zo loop je minder risico op verlies, omdat er bij het faillissement van één bedrijf uit het fonds, nog tientallen andere bedrijven zijn die dat verlies weer opvangen.

Het feit dat je je geld gespreid belegt, is dus een groot voordeel van fondsbeleggen. Een ander voordeel, is dat je dus niet zelf hoeft te bepalen in welke losse aandelen je allemaal gaat beleggen. In plaats daarvan kies je een fonds (een fonds dat bijvoorbeeld belegt in alle beursgenoteerde bedrijven uit een land, werelddeel of sector). 

4. Crowdfunding

Crowdfunding vind ik een superleuke manier van beleggen, omdat je met je geld ook nog iets goeds kan doen. Bij crowdfunding verzamelen bedrijven geld om bijvoorbeeld een project in een ontwikkelingsland op te zetten, waarbij werkgelegenheid gecreëerd wordt of de infrastructuur en voedselvoorziening verbeterd worden. Je leent je geld als het ware uit en ontvangt dat geld binnen een bepaalde periode mét rente weer terug.

5. Pensioenbeleggen

Tot slot kun je er ook voor kiezen om je geld te beleggen voor je pensioen. Je zet dan elke maand of elk jaar een bepaald bedrag opzij op een pensioenbeleggingsrekening. Bij veel pensioenbeleggingspartijen wordt je geld ook in indexfondsen belegd. Dit bedrag krijg je pas uitgekeerd vanaf je pensioengerechtigde leeftijd en tot die tijd kun je je geld er niet (zonder boete) afhalen.

Als je je geld vastzet op zo'n rekening, profiteer je van fiscale voordelen. Je mag elk jaar, op basis van je inkomen, een bepaald bedrag "fiscaal vriendelijk" in een pensioenproduct stoppen. Pensioenbeleggen is daar een voorbeeld van. Over dat bedrag hoef je nu geen belasting te betalen. Je betaalt die belasting pas als je het geld laat uitkeren nadat je met pensioen bent. Na je pensioengerechtigde leeftijd is het percentage inkomstenbelasting dat je betaalt lager en dus ben je "goedkoper" uit.

Ik kies er zelf voor om mijn geld zelf te beleggen. Dat doe ik voornamelijk in passief beheerde indexfondsen. Daarnaast beleg ik af en toe wat geld in crowdfundingprojecten. Omdat ik ondernemer ben, moet ik ook mijn eigen pensioen regelen. Ik doe aan pensioenbeleggen en zet elke maand een vast bedrag opzij op een pensioensbeleggingsrekening waar mijn geld zeer offensief wordt belegd in indexfondsen.

Met deze beleggingsvormen hoop ik over een jaar of 10/20 al een leuk bedrag te hebben verzameld, waarmee ik bijvoorbeeld een verbouwing, toffe reis of vakantiehuisje kan bekostigen. Het geld op mijn pensioensbeleggingsrekening is natuurlijk bedoeld om mijn AOW aan te vullen tot een fijn bedrag, zodat ik ook na mijn werkende leven nog lekker kan leven en me geen zorgen hoef te maken over geld.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beleggingsrekeningen.nl. Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is geschreven op basis van eigen kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Bovendien brengt beleggen risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten