Heb jij altijd stress om geld? Zorgen over je eigen financiële situatie kunnen je dagen in beslag nemen en zijn van enorme invloed op je dagelijkse welzijn. Dit zijn tien tips om je financiën op orde te krijgen en niet meer dagelijks te stressen over geld. Benieuwd? Lees even verder!
Schakel op tijd hulp in
Ten eerste: wees lief voor jezelf en realistisch of je het wel of niet alleen voor elkaar gaat krijgen. Als je echt met de handen in het haar zit en niet weet waar te beginnen, schakel dan de naaste omgeving in (familie, vrienden) of zet de stap naar financiële ambulante begeleiding. Behoefte aan hulp is niks om je voor te schamen!
Wat komt er binnen?
Kijk eens goed naar wat je nou eigenlijk verdient, wat krijg jij op maandelijkse basis binnen? Kijk niet alleen naar het maandsalaris, maar ook naar eventuele overuren, side-jobs en toeslagen. Reken een gemiddeld maandinkomen uit.
Wat gaat er uit?
Dit is even een klus, maar wel waardevol om te doen. Open je rekening en kijk naar al je afschriften van de afgelopen maand. Wat gaat er ongeveer uit per maand? Categoriseer ook in de dingen waar je veel geld uitgeeft, bijvoorbeeld: boodschappen, vaste lasten, kleding en hobby's. Hoeveel ben je maandelijks per categorie kwijt?
Maak een overzicht
Plaats je bevindingen op het gebied van uitgaven en inkomsten naast elkaar. Eventueel in Excel. Dit moet op z’n minst in balans zijn en het liefst komt er meer binnen dan er uit gaat. Is dit niet het geval? Dan heb je vast wat aan de komende tips.
Hou je lopende rekening zo leeg mogelijk
Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Haal dus zoveel mogelijk van je lopende rekening. Sluis alles door naar je spaarrekening, behalve dat wat je echt nodig hebt (wat je inmiddels berekend hebt). Zo denk je twee keer na voor je een dure aankoop doet.
Stel een limiet aan je uitgaven
Hoeveel heb je per maand ongeveer nodig aan boodschappen, vaste lasten, kleding en hobby's? Stel per categorie vast hoeveel je per maand mag uitgeven en hou het bij. Hou ook rekening met een klein maandelijks budget dat je vrij kan uitgeven, om eventuele onverwachte kosten op te vangen of om jezelf eens lekker te trakteren.
Verzekeringen
Check al je verzekeringen even goed. Het zou kunnen dat je voor een aantal dingen dubbel gedekt bent. Maak keuzes, op welke verzekeringen heb je afgelopen jaar aanspraak moeten maken en welke zou je in principe kunnen missen?
Abonnementen
Hetzelfde kun je (misschien nog wel kritischer) doen met je abonnementen. Bekijk welke abonnementen je allemaal hebt lopen en wees eerlijk. Kijk je echt naar die streamingdienst? Lees je die krant? Ga je naar de sportschool? Ga er echt een middag voor zitten om alle onnodige abonnementen op te zeggen.
Kijk kritisch naar je job
Heb je het gevoel dat je inkomsten nog steeds significant lager liggen dan je uitgaven, dan is het ook een idee om te kijken naar je werk. Wat krijg je betaald? Ben je meer waard dan dat? Hoeveel uren werk je, valt daar iets in te doen? Als je op de lange termijn geldproblemen blijft ervaren zul je toch structureel meer moeten werken of een andere en beter betaalde baan moeten zoeken.
Laat het los
Ten slotte: let it go. Geldstress is verschrikkelijk en moet zeker aangepakt worden, maar laat het niet je hele leven in beslag nemen. Zoek regelmatig afleiding bij vrienden en familie, zodat niet alles om geld draait. Sta jezelf toe eens in de zoveel tijd te genieten.
Dit is een gastartikel van Plushome.
Geen opmerkingen
Een reactie posten