Als je nog geen hypotheek kan krijgen én net buiten de boot valt voor sociale huur, bijvoorbeeld omdat je te veel verdient, te jong bent of omdat je nog niet lang genoeg staat ingeschreven, dan ben je al snel aangewezen op huren in de vrije sector. Een sector die de afgelopen jaren niet bepaald rooskleurig was. De huurprijzen stijgen jaarlijks tot bizarre hoogtes en het aanbod aan huurwoningen blijft klein. En dat terwijl er steeds meer mensen op zoek zijn naar een woning in de vrije huursector, omdat het door hoge studieschulden en hoge huizenprijzen steeds lastiger wordt om een woning te kopen.
Ben jij ook op de vrije huursector aangewezen en wil je dit jaar een woning huren? In dit artikel deel ik 5 slimme tips om geld te besparen bij het huren van een woning.
1. Doe onderzoek naar de (ver)huurmarkt en vergelijk prijzen voordat je een woning huurt
De huidige situatie op de woningmarkt is alles bepalend voor de huurprijzen. Is er veel aanbod van huurwoningen, maar weinig vraag? Dan zijn de huurprijzen vaak ook lager. En is er juist veel vraag naar huurwoningen, maar weinig aanbod - zoals de afgelopen jaren het geval was? Dan liggen de huurprijzen vaak hoger.
En dat niet alleen, ook op het gebied van wet- en regelgeving speelt er altijd wel iets. Een voorbeeld daarvan is het puntensysteem. Elke huurwoning krijgt een bepaald aantal punten op basis van onder andere het aantal vierkante meters, de voorzieningen en duurzaamheid van de woning. Hoe groter, hoe beter de voorzieningen en hoe duurzamer de woning, hoe meer punten de woning waarschijnlijk krijgt.
En aan dat aantal punten is - tot een bepaald aantal maximaal punten - een maximale huurprijs gekoppeld. Een verhuurder mag tot een bepaald aantal punten niet meer huur aan huurders vragen dan is vastgelegd in het puntensysteem. Iets wat niet veel huurders weten én waar verhuurders zich niet bepaald aan houden.
Als jij als huurder het idee hebt dat je te veel huur betaalt op basis van het aantal punten van de woning, dan kun je een klacht indienen bij de Huurcommissie. Als blijkt dat jij inderdaad gelijk hebt, krijgt de verhuurder een boete en wordt de huurprijs verlaagd. Via de site van de Huurcommissie kun je ook berekenen hoeveel punten jouw woning heeft en ontdek je of je misschien wel te veel huur betaalt.
Kortom: verdiep je goed in de huurmarkt voordat je klakkeloos een woning huurt en misschien wel te veel betaalt.
2. Zoek naar huurwoningen via minder bekende wegen
3. Zoek naar huurwoningen buiten populaire buurten of stadscentra
Je ziet jezelf misschien al helemaal wonen aan de Keizersgracht in Amsterdam of midden in het centrum van Utrecht. Maar daar betaal je ook flink voor. Is zo'n toplocatie jou die veel hogere huurprijs waard? Of neem je misschien ook genoegen met een woning in een iets minder populaire buurt, waar je veel minder betaalt of meer vierkante meters krijgt voor dezelfde huurprijs?
Maak eens een lijstje van absolute eisen die je hebt voor je huurwoning en bepaal ook wat nice to haves zijn. Op die manier start je de zoektocht naar een passende huurwoning met een duidelijk doel voor ogen en kun je veel doelgerichter zoeken.
4. Onderhandel over de huurprijs met de verhuurder om een betere deal te krijgen
Heb je je droomhuurwoning gevonden? Dan hoef je niet direct je handtekening onder het contract te zetten, maar kun je altijd proberen om te onderhandelen over de huurprijs met de verhuurder. Nu is dat tegenwoordig wel lastiger, omdat de huurder misschien ook denkt: voor jou tien anderen die de huurprijs wél willen betalen. Maar misschien kan jij de verhuurder wel hele gunstige voorwaarden bieden. Bijvoorbeeld door direct een contract voor twee jaar af te sluiten, waarbij je onderhandelt over een lagere huurprijs.
5. Check op welke toeslagen je recht hebt
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Huurstunt.nl
Geen opmerkingen
Een reactie posten