Energie inkopen voor de inkoopprijs, hoe doe je dat? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Energie inkopen voor de inkoopprijs, hoe doe je dat?


Energie inkopen inkoopprijs

Dat energiemaatschappijen veel geld verdienen aan hun klanten, is intussen geen geheim meer. Een goede manier om dit tegen te gaan is door energie in te kopen tegen inkoopprijs, maar hoe doe je dit dan? Goed nieuws, dit kan namelijk door middel van een flexibel contract. Je noemt zo’n contract een dynamisch energiecontract en je hebt hierbij het voordeel om energie in te kopen voor de inkoopprijs ofwel de actuele tarieven. Hieronder leggen we hier alles over uit.

Wat is een dynamisch energiecontract precies?

Als jij een dynamisch energiecontract afsluit, moet je rekening houden met zeer fluctuerende energieprijzen. Deze zijn namelijk afhankelijk van de markt en je betaalt altijd de actuele tarieven. De consument is in staat zijn of haar energieverbruik op deze manier helemaal te monitoren en te beheren. Je kunt namelijk via een speciale app de tarieven per uur in de gaten houden, zodat je qua verbruik hierop in kunt spelen. Staan de tarieven laag, dan kun je op die momenten de wasmachine of droger aanzetten. Staan de tarieven hoog, probeer dan zo zuinig mogelijk met het energieverbruik om te gaan. Energiemaatschappijen die een dynamisch contract aanbieden, zijn transparant over de prijzen, dus je betaalt nooit teveel. Ook voor bedrijven kan dit een mooie manier zijn om te profiteren van lage tarieven. Je kunt de actuele tarieven live volgen, zodat je kunt inspringen op mooie kansen die zich voordoen. 

Profiteren van een goedkopere energierekening

Je kunt, zoals hierboven al even benoemd, jouw energieverbruik en de tarieven nauwkeurig bijhouden in een speciale app. Je ziet dus op ieder moment wat de tarieven zijn en je kunt hier makkelijk op inspelen om juist om dit soort momenten bewust energie te gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, de wasmachine of vaatwasser aanzetten of juist de droger laten draaien. Je zorgt op deze manier voor een goedkope energie rekening. Aan het eind van de maand is jouw portemonnee hier super blij mee en daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het milieu als je bewuster met je energieverbruik omgaat. 

Wat zijn de nadelen van een dynamisch energiecontract

Ook al klinkt een dynamisch energiecontract fantastisch, er kleven ook een paar nadelen aan. Je betaalt natuurlijk de daadwerkelijke, actuele tarieven. Maar dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. In tijden van een crisis, zoals bijvoorbeeld de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, schieten de tarieven omhoog. Met een dynamisch contract, betaal je op zo’n moment dus deze hoge tarieven. Als jij een contract hebt lopen bij een traditionele energiemaatschappij, heb je in dit geval geluk. Dat komt omdat je hier altijd een vast tarief betaalt, of de actuele tarieven nou hoog of laag zijn. Iets anders om rekening mee te houden is de teruglevering van energie wanneer je zonnepanelen hebt. De waarde van de stroom die je teruglevert, is gelijk aan wat de stroom in dat uur zou kosten. Op het moment dat de energieprijs laag is, levert de teruglevering dus minder op dan wanneer de energieprijs hoog is. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ANWB.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten