Een auto kopen is best spannend. Vooral als het om een occasion gaat die al flink wat kilometers op de teller heeft staan. Je wilt immers een miskoop voorkomen en een goede deal sluiten. Nog niet eerder een auto gekocht? Neem iemand met ervaring mee én volg deze tips voor een succesvolle aankoop.
1. Doe vooronderzoek
Na een uitgebreide oriëntatie op de occasionmarkt is de keuze gevallen op een bepaald merk en model. Ook de voorkeuren voor het type brandstof, de carrosserievorm en de gemaakte aantal kilometers staan op papier. Dan begint het échte werk: het zoeken naar een occasion die aan alle eisen voldoet binnen het gestelde budget. Waar het voorheen nog heel normaal was om tweedehands dealers in de buurt af te struinen, kopen Nederlanders - mede door de coronacrisis - steeds vaker een auto online.
Hierdoor hebben platformen als AutoTrack en Gaspedaal een flinke groei doorgemaakt. Het grote aanbod maakt deze sites een geschikte plek om occassions met elkaar te vergelijken. Ook populaire - waardevaste - modellen als Volkswagen Golf, Renault Clio en Ford Fiësta staan hier in grote getalen op. Van plan om een occasion te kopen via Marktplaats of Facebook Marketplace? Houd er dan rekening mee dat als het te mooi klinkt om waar te zijn, het dat in veel gevallen ook is.
2. Loop alle gegevens na
Je oog is gevallen op een leuke occasion en hoewel het op het eerste gezicht allemaal in orde lijkt, is het verstandig onderstaande zaken onder de loep te nemen.
- Identiteit van de verkoper: vraag de verkoper zich te identificeren en controleer of de naam op het identiteitsbewijs overeenkomt met die op het kentekenbewijs.
- Het voertuigidentificatienummer (VIN): dit nummer - ook wel chassis- of framenummer genoemd - hoort op kentekenbewijs te staan en overeen te komen met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap.
- De onderhoudshistorie: vraag de verkoper of en hoe de auto onderhouden is en controleer of dit verhaal matcht met wat in het onderhoudsboekje staat.
- Kilometerstand: ga na of de hoeveelheid kilometers op de teller logisch is. Bij de RDW kun je voorafgaand aan de koop een gratis tellerrapport aanvragen. Ook biedt deze overheidsorganisatie een kentekencheck aan. Deze check geeft inzicht in verschillende zaken, waaronder het aantal eigenaren tot nu toe, de datum van de laatste tenaamstelling, de vervaldatum van de APK en of de auto als gestolen geregistreerd staat.
Tot slot kan het geen kwaad om te vragen waarom de auto verkocht wordt. Misschien verwacht de verkoper een dure onderhoudsbeurt, is er sprake van gezinsuitbreiding of is diegene gewoon op de auto uitgekeken. Professionele verkopers hebben informatieplicht, dus zijn verplicht je te informeren over bestaande gebreken. Dit gaat echter niet op voor particuliere verkopers. In dat geval word je geacht extra onderzoek te doen. Denk bijvoorbeeld aan het laten verrichten van een aankoopkeuring.
3. Inspecteer de auto volledig
Niemand wil een occasion met verborgen gebreken kopen. Onderwerp de auto daarom aan een uitgebreide inspectie, het liefst aan de hand van een checklist. Zo weet je zeker dat je alles bij langs gaat en heb je een duidelijk beeld van waar je op moet letten. Met name de naden van de motorkap, achterklep en deuren verdienen een goede check. Lopen de naden niet helemaal recht? Dan is het onderdeel wellicht niet origineel en vervangen na schade.
Let daarnaast op de staat van de banden. Maken de banden allemaal deel uit van dezelfde set en hebben ze nog voldoende profiel? Controleer daarnaast de onderkant en de rest van de auto op roest. Stel naast eventuele roestplekken ook vast of er sprake is van lekkage. De kans hierop is het grootst aan de passagierskant en in de kofferbak. Onderwerp tot slot alles onder de motorkap aan een uitgebreide keuring. Kijk onder meer naar de aansluitingen van het koelsysteem, de helderheid van het de koelvloeistof en de staat van het motorblok.
4. Maak een uitgebreide proefrit
Een proefrit maken geeft inzicht in hoe de auto rijdt en of er mankementen zijn. Heeft de verkoper de motor al voorverwarmd? Vraag dan of hier een reden voor is en of de occasion ook met een koude motor start. Controleer daarnaast - met een draaiende motor - of deze stationair loopt en hoe de kleur van het uitlaatgas eruitziet. In de ideale situatie is het gas kleurloos en haast onzichtbaar.
Onderwerp ook de uitlaat zelf aan nadere inspectie en controleer of deze niet lek is. Dit is eenvoudig te doen door de uitlaat af te sluiten met een doek of schoenzool. Bij een uitlaat die niet lek is, zal de druk opbouwen. Is dit niet het geval en is er een sissend geluid te horen? Dan is er een lek waardoor uitlaatgas ontsnapt. Dit alles gecheckt? Kruip achter het stuur en zet de spiegels recht.
Het is vervolgens slim om een voorbedachte route te rijden. Dit geeft inzicht in hoe de auto rijdt op verschillende soorten wegen. Pak dus gerust een stuk snelweg mee, maar ook een onverharde weg en een weg met kinderkopjes. Wees tijdens het rijden alert op vreemde geluiden, de werking van de koppeling, de ligging op de weg en de lampen op het dashboard. Vraag voordat je wegrijdt naar eventuele mankementen voor een veilige proefrit.
Van plan om een occasion van een particulier te kopen? Vraag dan altijd na of de auto verzekerd is, voordat je achter het stuur kruipt.
5. Controleer de garantievoorwaarden
Garantie op een grote aankoop neemt een hoop stress weg. Dit geldt niet alleen op nieuwe auto’s, maar ook voor occasions. Het verschilt per occasion óf en welke garanties er van toepassing zijn. Zo kan er sprake zijn van wettelijke garantie, resterende fabrieksgarantie en merkgarantie. Daarnaast kunnen BOVAG-bedrijven, derde partijen als autofabrikanten en verkopers zelf ook nog garantie bieden. Hierbij kunnen zaken als de leeftijd van de auto en de kilometerstand een rol spelen.
Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om altijd de garantievoorwaarden goed door te lezen. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde onderdelen van de auto uitgesloten zijn van garantie of dat er een maximum te vergoeden reparatiebedrag geldt.
6. Zet alles in een duidelijk koopcontract
Hoewel een mondelinge overeenkomst net zo bindend is als één op papier, is het toch verstandig de koop schriftelijk vast te leggen. Dit laat weinig ruimte over voor discussie. Erkende dealers hebben deze vaak al liggen met eventuele garanties erin opgenomen. Je hoeft in dat geval dus niet zelf een koopcontract op te stellen. Dit gaat echter niet op als je een occasion koopt van een particulier. In dat scenario kun je gebruikmaken van een modelcontract die je online kan vinden.
Geen opmerkingen
Een reactie posten