Wie al eens van woning gewisseld is, weet dat een verhuizing flink in de papieren kan lopen. Vooral de hoeveelheid spullen en de afstand tussen je oude en nieuwe huis spelen hierin een rol. Een goede voorbereiding en de nodige research helpen echter de kosten laag te houden. Ook geld besparen op je verhuizing? Met deze slimme tips houd je de kosten voor je verhuizing zo laag mogelijk.
1. Regel goedkope/tweedehands verhuisdozen en inpakmateriaal
Een gemiddeld huishouden heeft 15 verhuisdozen nodig per kamer en zo’n 20 stuks voor de keuken. Bewoners van een eengezinswoning hebben dus al gauw 60 tot 80 verhuisdozen nodig om hun spullen van A naar B te verplaatsen. Van plan om nieuwe verhuisdozen bij de bouwmarkt te halen? Dan tikt de kassa al snel €150 aan; een goede verhuisdoos kost namelijk zo’n €2 per stuk. Gelukkig is dit een kostenpost waar eenvoudig op te besparen valt, zonder veel moeite te hoeven doen.
- Tip 1: doe een oproepje in een weggeefhoek op Facebook of via je Instagram Stories of speur Marktplaats af naar tweedehands verhuisdozen. Die kunnen nog prima een ronde mee én zijn een stuk goedkoper dan nieuwe verhuisdozen.
- Tip 2: haal bananendozen bij de supermarkt of vraag bij bouwmarkten of ze grote dozen voor je opzij kunnen leggen.
- Tip 3: Leen verhuisdozen van familie of vrienden. Iedereen heeft er wel een paar liggen die op zolder liggen te verstoffen.
Ook het dure bubbeltjesplastic mag in het schap blijven liggen; er zijn genoeg gratis - en duurzame - alternatieven. Met name handdoeken en kleedjes zijn geschikt voor het veilig verpakken van (breekbare) spullen, zoals servies, vazen en ander glaswerk. Hier niet voldoende aan? Gebruik ook gerust beddengoed, truien en badjassen. Daarnaast nog oude kranten of reclamefolders gebruiken? Kan prima, maar wees er dan wel alert op dat deze niet afgeven.
2. Plannen, plannen en nog meer plannen
Een goed begin is het halve werk. De meeste onvoorziene kosten ontstaan namelijk als dingen op het laatste moment geregeld moeten worden. Ook geeft een planning rust en zorgt het ervoor dat alle helpers weten waar ze aan toe zijn. Van plan om verhuizers in te schakelen? Wie een goede planning heeft, weet precies wat moet gebeuren om hen zo efficiënt mogelijk hun werk te laten doen. Denk bijvoorbeeld aan het losmaken van trapleuningen, maar ook het weghalen van deuren en het afbakenen van een parkeerplek voor de verhuiswagen.
3. Stel je eigen verhuisploeg samen
Vele handen maken licht werk; vraag familie en vrienden daarom gerust om mee te helpen verhuizen. Naast dat een paar extra ogen en auto’s vaak goed van pas komen, is het ook nog eens hartstikke gezellig. Zijn er maar weinig helpende handen beschikbaar of besteed je je jouw eigen kostbare tijd liever op een andere manier? Kies dan voor voor een lokaal verhuisbedrijf, bijvoorbeeld een verhuisbedrijf Amsterdam. De kosten hiervan kunnen per bedrijf sterk verschillen; vraag daarom verschillende offertes aan van verhuizers bij jou in de buurt.
4. Mealprep voor jezelf en de helpers
Eten koken na een dag sjouwen? Dat is vaak het laatste waar je zin in hebt. Een bezoek aan de snackbar, pizzeria of Chinees daarentegen des te meer. Vooral als er veel monden gevoed moeten worden, loopt de rekening snel op. Maak daarom de avond voor de verhuizing een of meerdere grote pannen eten klaar. Spaghetti, macaroni of nasi vallen altijd wel in de smaak. Ook een pan soep of een goed gevulde risotto is snel op te warmen.
5. Verhuis op een doordeweekse dag
Schakel je een verhuurbedrijf in? Dan is het slim om op een doordeweekse dag te verhuizen. De meeste bedrijven brengen namelijk een toeslag in rekening voor verhuizen in het weekend. Vraag daarnaast of er onderscheid wordt gemaakt tussen daluren en piekuren. Niet heel verrassend, maar overdag verhuizen is vaak het goedkoopst.
Daarnaast betaal je verhuizers vaak voor een bepaald aantal uren. Zorg er daarom voor dat de dozen klaar staan en meubels - indien nodig - gedemonteerd of verpakt zijn. Is er veel haast geboden bij de verhuizing? Schakel dan verhuizers in die zelfs het in- en uitpakken van spullen en dozen uit handen nemen.
6. Leen of huur een gratis aanhanger
Een aanhanger biedt een uitkomst voor meubels die niet in een auto passen. Je kunt er natuurlijk één huren voor het verslepen van een bed of bank. Voordat je naar een bouwmarkt of verhuurbedrijf toegaat om een aanhanger te huren, kan je altijd even in je familie en vriendenkring checken of iemand een aanhanger heeft die je kan lenen. Als dat niet lukt, check dan even een bouwmarkt in de buurt. Als je lid of klant bent, zijn de eerste twee uur vaak gratis.
7. Verhuiskostenvergoeding aanvragen
Moet je verhuizen omdat je woning wordt gesloopt of gerenoveerd? Dan heb je wellicht recht op verhuiskostenvergoeding. Deze tegemoetkoming is bedoeld als compensatie voor de verhuizing en het herinrichten van het nieuwe onderkomen. Ook huurders die hun huis moeten verlaten vanwege de uitvoering van een bestemmingsplan kunnen hier aanspraak op maken. De woonruimte en de verhuisdatum bepalen de hoogte van de vergoeding, welke zowel in geld als natura kan worden uitgekeerd.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vanriemsdijk.nl
Geen opmerkingen
Een reactie posten