Na ruim vier jaar in loondienst te hebben gewerkt, maakte ik in 2020 de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Een sprong in het diepe en ook al had ik me van tevoren uiteraard ingelezen en voorbereid, uiteindelijk was het voor mij ook één groot vraagteken wat er allemaal op me af zou komen.
Je bedrijf inschrijven bij de KvK, je eigen administratie doen, klanten zoeken, omzet realiseren, verzekeringen afsluiten… veel “ingewikkelde” zaken waardoor ik de start van mijn ondernemersavontuur ook lang heb uitgesteld. Want al die onzekerheden kunnen er misschien wel voor zorgen dat je überhaupt nooit de stap durft te wagen om een eigen bedrijf te beginnen.
Wil je beginnen met ondernemen en kun je wel wat concrete tips gebruiken? In dit artikel deel ik 5 stappen die je helpen bij het opzetten van je eigen bedrijf.
1. Maak een plan
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het heeft mij dan ook erg geholpen om het één en ander op papier te zetten. Noem het een ondernemingsplan of noem het “gewoon” een plan van aanpak van een A4’tje lang, maar het is wel fijn om heel duidelijk voor jezelf te maken hoe je je bedrijf gaat aanpakken.
Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen, bijvoorbeeld? Waar ga je dat geld vandaan halen? En waar ga je je eerste klanten vandaan halen? Hoe ga je je eigen marketing doen? Hoeveel omzet heb je nodig om rond te komen? En hoeveel buffer heb je nodig voor het geval je de eerste maanden nog geen omzet draait?
2. Kies een rechtsvorm en schrijf je bedrijf in bij de KvK
Als je voor jezelf begint, ben je vanaf dat moment eigenaar van een bedrijf. In Nederland kan een bedrijf meerdere rechtsvormen hebben. Als je de enige bent die in het bedrijf werkt en bijvoorbeeld zelfstandig makelaar, accountant of marketeer wordt, dan kies je vaak voor de rechtsvorm eenmanszaak. Richt je samen met iemand een bedrijf op? Dan kies je voor een andere rechtsvorm. Je kunt een maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (nv) en naamloze vennootschap (nv) oprichten.
Als je twijfelt, kan je natuurlijk advies vragen bij een financieel adviseur die je helpt met het kiezen van de passende rechtsvorm.
Welke rechtsvorm je ook kiest, elk bedrijf moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Klinkt spannender dan het is. Je maakt online een afspraak en gaat naar de dichtstbijzijnde vestiging van de Kamer van Koophandel om daar je bedrijf in te schrijven. Dit kost eenmalig een paar tientjes.
3. Bepaal hoe je je administratie gaat doen
Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat, ben je wettelijk verplicht om een administratie op te zetten en bij te houden. Uiteraard wel zo handig als je administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Wanneer je de administratie nauwkeurig bijhoudt, wordt het bovendien een stuk makkelijker om belastingaangifte te doen.
Bepaal welk boekhoudpakket je gaat gebruiken om facturen te maken voor opdrachtgevers en bedenk ook of je een boekhouder in de arm neemt die je helpt met je administratie. En als je een boekhouder inschakelt, waar moet deze jou dan precies mee helpen? Is het voldoende als je je boekhouder af en toe kan raadplegen voor advies, wil je dat je boekhouder je jaarlijkse inkomstenbelasting doet of wil je zelfs dat je boekhouder ook alle facturatie en kwartaalijkse btw-aangifte voor je doet?
Hoe minder je zelf weet, hoe meer je zal uitbesteden. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn facturatie zelf te doen, maar alle overige zaken (btw-aangifte en inkomstenbelastingaangifte) uit te besteden aan een boekhouder.
4. Open een zakelijke rekening
Een zakelijke rekening is verplicht voor een bv en nv. Heb je voor een andere rechtsvorm gekozen? Dan is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben, maar handig is het wel! Je financiën worden hier namelijk een stuk overzichtelijker door en je weet precies welk gedeelte van je geld écht van jou is, hoeveel geld er in je bedrijf zit en hoeveel geld je reserveert en aan belasting moet betalen.
Een zakelijke rekening open je bij een zakelijke bank. Is ook allemaal weer niet zo spannend, want je kan gewoon eenvoudig online een zakelijke rekening openen. Zelf werk ik met verschillende potjes (verschillende zakelijke rekeningen) waardoor ik precies weet voor welk doel welk geld bestemd is.
- Omzet: hier komt het geld binnen van alle facturen die ik naar mijn opdrachtgevers stuur.
- Belasting & BTW: van het geld dat binnenkomt, haal ik eerst 21% af omdat ik dat elk kwartaal aan BTW moet afdragen. Vervolgens haal ik er nog een percentage vanaf dat ik elk jaar aan inkomstenbelasting moet betalen.
- Kosten: zo’n 10% van mijn omzet zet ik op deze rekening, zodat ik daar zakelijke aankopen van kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van mijn boekhouder, het kopen van bepaalde softwarepakketten of het inhuren van andere freelancers die werk voor mij doen.
- Zakelijke spaarrekening: tot slot zet ik nog 10% op mijn zakelijke spaarrekening. Dit geld kan ik gebruiken als er financieel mindere tijden aankomen of als ik bijvoorbeeld ziek wordt. Heel fijn om een buffer te hebben!
5. Verzeker je goed
Tot slot: verzekeringen. In Nederland kun je je - net als voor privézaken - ook voor veel zakelijke zaken laten verzekeren. Ook ik zag bij dit punt echt door de bomen het bos niet meer. Welke zakelijke verzekeringen zijn nou nuttig en welke overbodig? Hiervoor ben ik dan ook het gesprek aangegaan met een verzekeringsadviseur. Op basis van mijn situatie en toekomstplannen heeft hij me geadviseerd over welke verzekeringen handig zouden zijn en welke (nog) niet nodig zijn.
Elke situatie is anders, dus geen “one size fits all” oplossing als het gaat om zakelijke verzekeringen. Tip: neem ook eens contact op met een adviseur bij een verzekeraar, vaak is advies gewoon vrijblijvend en zit je nergens aan vast.
Geen opmerkingen
Een reactie posten