Een ongeluk zit in een klein hoekje, al helemaal in het verkeer. Je hoeft maar even niet op te letten om in een vervelende situatie terecht te komen. Zo is een andere muziekzender opzetten één van de voornaamste oorzaken van (tweezijdige) auto-ongelukken. Ook als de schade klein lijkt, is de rekening dit vaak niet. Een goede autoverzekering is daarom van groot belang. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? En gelden dezelfde criteria voor private lease? Je leest het hieronder.
Eigen auto gekocht? Verzekering verplicht
In Nederland moeten auto’s minimaal WA verzekerd zijn. Wanneer je een auto koopt, moet je dus een autoverzekering uitzoeken. Dat kan best een tijdrovende klus zijn, aangezien het aantal verzekeringen en verzekeraars groot is. Wil je de zoektocht vereenvoudigen? Ga dan eerst na tegen welke risico’s je je wilt verzekeren. Zo kun je kiezen uit een autoverzekering met:
WA dekking: Meest gekozen bij auto’s ouder dan 12 jaar
Een gewone WA verzekering vergoedt alleen schade die jij met je auto veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Je bent dus niet gedekt voor schade aan je eigen auto.
WA+ dekking met beperkt casco: Meest gekozen bij auto’s tussen de 6 en 12 jaar
Deze dekking vergoedt schade die jij met je auto veroorzaakt en veel schades aan je auto waar je zelf niets aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade, diefstal en inbraakschade, brandschade en schade door natuurgeweld.
All Risk: Meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar
Dit is de meest complete verzekering. Deze dekking vergoedt - naast al het bovengenoemde - ook schade door eigen schuld. Zo kun je met deze dekking vaak ook claims indienen voor vandalisme en schade die je zelf veroorzaakt hebt.
Besloten welke dekking het best bij jou past?
Dan kun je verzekeraars met elkaar gaan vergelijken. Misschien vind je het belangrijk dat je 7 dagen per week contact op kunt nemen, online vragen kunt stellen of flexibel kunt betalen. Ook de premie speelt natuurlijk een grote rol bij de keuze voor een verzekeraar. Een goedkope autoverzekering is namelijk wel zo fijn voor je portemonnee.
Hoe komt de premie tot stand?
Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de premie bepalen. Zo is een zwaardere auto meestal duurder om te verzekeren dan een lichte. Ook de leeftijd van de bestuurder en het aantal opgebouwde schadevrije jaren spelen een rol. Staar je echter niet blind op de verzekeraar met de laagste premie. Zo kunnen de maximale vergoedingen, uitsluitingen en het eigen risico per aanbieder verschillen. Lees je daarom goed in, voordat je de knoop doorhakt.
Wist je trouwens dat ook je postcode van invloed is op de hoogte van je premie? In sommige gebieden gebeuren namelijk meer ongelukken dan in andere. Is dit in jouw woonplaats het geval? Dan kunnen verzekeraars de premie verhogen.
Autoverzekering & leasen: hoe zit dat?
Bij private lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Het is dus aan hen om een autoverzekering af te sluiten. In veel gevallen kiezen zij voor een all risk verzekering. Heb je auto’s van verschillende leasemaatschappijen op het oog, waarvan de prijzen uiteenlopen? Dan is de kans groot dat de verzekering hierin een aandeel in heeft. Neem de polisvoorwaarden daarom onder de loep en ontdek wat er precies onder de dekking valt en tegen welk bedrag.
Een andere factor waar je rekening mee wilt houden is het eigen risico. Dit bedraagt bij veel verzekeraars rond de €300. Dit bedrag dien je te betalen voor elke schade die je claimt aan je eigen auto. Heb je liever een verzekering zonder eigen risico? Vraag dan naar de mogelijkheden om het bedrag te verlagen of zelfs geheel af te kopen. Veroorzaak je binnen een periode van 12 maanden meer dan 1 schade? Dan verhogen veel leasebedrijven het eigen risico. Is de lease auto geheel total loss? Dan wordt het leasecontract vaak beëindigd.
Belangrijk: vergeet je schadevrije jaren niet
Heb je een auto gekocht en deze op je eigen naam staan? Dan bouw je ieder jaar - waarin je geen schade claimt - een schadevrij jaar op. Hiermee krijg je korting op je premie, welke oploopt naarmate je meer schadevrije jaren in the pocket hebt. Ben je van plan te gaan leasen? Houd er dan rekening mee dat je in principe geen schadevrije jaren opbouwt.
Leasemaatschappijen zetten auto’s namelijk op hun eigen naam en niet die van jou. Ook kun je - als je geen autoverzekering op je naam hebt staan - na een bepaalde periode je opgebouwde schadevrije jaren verliezen.
Wil je een auto leasen én je schadevrije jaren behouden? Controleer dan welke leasemaatschappijen zijn aangesloten bij Roy-Data. Dit is een database waarin schadevrije jaren staan opgeslagen van Nederlanders die een autoverzekering hebben gehad. Door een auto te leasen bij een aangesloten partij, behoud je je schadevrije jaren én ga je door met de opbouw. Hiervoor dient de maatschappij de auto wel op naam van de bestuurder te zetten.
Geen opmerkingen
Een reactie posten