Inmiddels weet ik dat ik het mezelf destijds veel te moeilijk maakte. Ja, je kunt je verdiepen in "ingewikkelde" zaken zoals limietorders, opties en futures, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om beleggen over te laten aan experts. Je hoeft dan geen kennis te vergaren over beleggen, hoeft niet zelf te bepalen welke aandelen je wel of niet koopt en hebt bovendien weinig tot geen omkijken naar je beleggingen. Klinkt als een droom, toch?
Ik heb het over beheerd beleggen: een ideale vorm van beleggen voor luie mensen. 😉
Wat is beheerd beleggen?
Als je denkt aan beleggen, dan denk je misschien direct aan aandelen, mannen in zwarte pakken en ingewikkelde grafieken met koersinformatie. Ook ik dacht lange tijd dat "aandelen kopen" een synoniem was van "beleggen". Maar niets is minder waar, want er zijn allerlei vormen van beleggen.
Je kunt namelijk ook beleggen in vastgoed, beleggen in indexfondsen, opties, projecten in ontwikkelingslanden, horecazaken, ETF's... Bij vrijwel al die beleggingsvormen kun je kiezen of je zelf actief gaat beleggen of gaat voor beheerd beleggen. Bij beheerd beleggen geef je een externe partij de opdracht om jouw geld voor je te gaan beleggen. In principe hoef je zelf maar drie dingen te bepalen:
- Door welke partij je je geld wil laten beleggen
- Wat het risico is dat je bereid bent om te lopen
- Hoeveel geld je periodiek wil beleggen
Welke partijen doen aan beheerd beleggen?
Risico bij beheerd beleggen
Hoeveel geld moet je hebben om aan beheerd beleggen te doen?
Addertjes onder het gras bij beheerd beleggen
Voor elke vormen van beleggen zijn voordelen en nadelen te bedenken, zo ook bij beheerd beleggen. Want aan de vele voordelen (geen kennis nodig hebben, weinig tijd investeren etc.) hangt wel een prijskaartje. Je geld laten beleggen in de vorm van beheerd beleggen is dan ook vrijwel altijd duurder dan wanneer je je geld zelf belegt.
De experts die je aan het werk zet om je geld voor jou te beleggen, doen dat natuurlijk niet gratis. Vaak betaal je elk jaar een vast percentage over je belegde geld. Bijvoorbeeld 1%. Dat klinkt misschien als niet zoveel, maar hoe hoger de kosten zijn die je moet betalen, hoe lager je rendement dat je uiteindelijk behaalt. En als je je geld zelf belegt in een indexfonds, ETF of aandelen koopt via een broker, zijn die kosten vele malen lager.
Ik beleg mijn geld via veel verschillende partijen en let daarbij ook altijd goed op wat de extra kosten zijn. Omdat ik het zelf leuk vind om me te verdiepen in beleggen en er inmiddels redelijk wat verstand van heb, kies ik zelf voor andere vormen van beleggen, dan beheerd beleggen. Wel ben ik een luie belegger en beleg ik het grootste gedeelte van mijn geld in indexfondsen en ETF's. Dit zijn beleggingsproducten met redelijk lage risico's, omdat een fonds en ETF bestaat uit tientallen, soms wel honderden bedrijven waar je in één keer in belegt. Je spreidt je risico dus optimaal. Ook zijn de transactiekosten en beheerkosten van deze beleggingsproducten laag, waardoor ik meer rendement overhoud.
Beheerd beleggen is in mijn ogen de perfecte oplossing voor mensen die:
- Weinig tot geen kennis hebben van beleggen en ook geen behoefte hebben om hun kennis hierover te vergroten;
- Zo min mogelijk tijd willen investeren in hun beleggingen;
- Het fijn vinden om beleggen over te laten aan experts.
"Beleggen is ingewikkeld" en "Ik heb geen tijd om te beleggen", zijn nu in ieder geval géén excuses meer die je kunt gebruiken om niet te beginnen met beleggen 😉
Ben je na het lezen van mijn artikel enthousiast geworden en denk je: ja, dit is hét moment om te beginnen met beleggen? Lees dan mijn artikel met beleggingstips voor beginners.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nationale-Nederlanden. Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert en schrijf dit artikel op basis van mijn eigen inzichten en online research. Beleggen neemt risico met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.
Geen opmerkingen
Een reactie posten