Alles wat je moet weten over de bouwkundige keuring (incl. kosten) - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Alles wat je moet weten over de bouwkundige keuring (incl. kosten)


bouwkundige keuring kosten
Ben je bezig met het kopen van je eerste huis of een volgend huis? Dan weet je inmiddels vast wel dat daar veel bij komt kijken. Je moet een hypotheek afsluiten, de woning laten taxeren en een akte ondertekenen bij de notaris. En dan is daar ook nog de bouwkundige keuring waar je misschien al wel eens wat over hebt gelezen. Maar wat is de bouwkundige keuring precies? Is het verplicht? En wat kost het? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Wat is een bouwkundige keuring?

Als je op het punt staat om een woning te kopen, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat er niets mis is het met huis. Of in ieder geval, dat er niets mis is waarvan je niet op de hoogte bent. Zeker als je een woning koopt dat al tientallen jaren oud is, is het vaak slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er door een bouwkundig bureau een grondige check van de woning gedaan. De inspecteur stelt een rapport op waarin eventuele gebreken worden blootgelegd.  

Een bouwkundige keuring kun je gebruiken om te onderhandelen over de vraagprijs. Zeker als er toch wat meer 'mis' blijkt te zijn met de woning dan je in eerste instantie dacht. Veel mensen ondertekenen ook een (voorlopig) koopcontract met als ontbindende factor de uitkomst van de bouwkundige keuring. Stel dat de verkoper verborgen verbreken heeft verzwegen of er niets van wist, dan kun je het voorlopig koopcontract laten ontbinden als uit de keuring komt dat de woning gebreken heeft. 

Als je een woning koopt waar je veel aan wil laten verbouwen, kiezen veel mensen er ook voor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In het rapport staat (compleet met foto's uit en uitleg) dan ook welke onderdelen van de woning gerenoveerd of vervangen moeten worden en wanneer. Zo krijg je een goed beeld van alle renovaties die gedaan moeten worden en wat de kosten ongeveer zullen zijn.

Wanneer is een bouwkundige keuring aan te raden?

Het is dus slim om een bouwkundige keuring uit te voeren als je een wat oudere woning koopt. Als je een nieuwe, of relatief nieuwe woning koopt, is een bouwkundige keuring vaak niet nodig, omdat er niet veel mis kan zijn met zo'n nieuwe woning.

Een bouwkundige keuring voor een woning is aan te raden als je:

  • Er zeker van wilt zijn dat de woning geen verborgen gebreken heeft en de aankoopprijs een passende prijs is voor de staat van de woning.
  • In kaart wil laten brengen welke verbouwingen er wanneer uitgevoerd moeten worden en wat de kosten zijn.
Als je een hypotheek met NHG wil afsluiten, dan is een bouwkundige keuring soms verplicht. Raadpleeg je hypotheekadviseur hierover. Ik heb bijvoorbeeld wel een hypotheek met NHG afgesloten, maar een bouwkundige keuring uit laten voeren was niet nodig toen ik in 2018 mijn appartement kocht.

Bouwkundige keuring in een flat/complex met VvE

Mijn appartement bevindt zich in een flat die wordt onderhouden door een VvE. Elke maand betaal ik een vast bedrag aan de VvE wat wordt gebruikt voor het onderhoud van de flat. Toen ik mijn appartement kocht, kreeg ik ook inzicht in de jaarstukken van de VvE. Daaruit bleek dat het een gezonde VvE was en kon ik ook alle informatie over het onderhoud van de flat lezen. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het uitvoeren van een bouwkundige keuring in mijn geval niet nodig zou zijn.

Bovendien had mijn VvE ook een meerjaren onderhoudsplan opgesteld. Daarin staat precies wat toekomstige onderhoudskosten zijn en welk bedrag er in kas moet zitten om de flat in een goede staat te houden.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. De kosten van een bouwkundige keuring verschillen per uitvoerende partij, dus het kan zeker slim zijn om de kosten van verschillende partijen te vergelijken.
Voor een woning van maximaal 450 m3 betaal je zo'n €300 tot €400 voor een normale bouwkundige keuring. Bij veel bouwkundig ingenieurs kun je ook een spoedrapport aanvragen en nog op dezelfde dag van de keuring het rapport ontvangen. Daar betaal je dan een meerprijs voor.

Kun je de kosten voor een bouwkundige keuring fiscaal aftrekken?

Als je een woning koopt, kun je het jaar erop tijdens je inkomstenbelastingaangifte een aantal kosten fiscaal aftrekken. Daardoor betaal je uiteindelijk minder belasting of krijg je in het meeste geval zelfs een leuk bedrag terug. Toen ik mijn huis kocht, kreeg ik ongeveer éénvierde van mijn kosten terug.

Je kunt de kosten voor een bouwkundige keuring fiscaal aftrekken, maar alleen als je het rapport nodig hebt voor je NHG-aanvraag. Als je een bouwkundige keuring uit laat voeren, maar bijvoorbeeld geen hypotheek met NHG af wil sluiten (of de hypotheekverstrekker een bouwkundige keuring niet verplicht), of de keuring puur alleen wil laten uitvoeren voor toekomstige verbouwplannen, dan kun je de kosten niet fiscaal aftrekken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Keuringsdienst voor Wonen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten