Budgettips voor het verduurzamen van je huis - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Budgettips voor het verduurzamen van je huis



Je huis verduurzamen: anno 2020 is dit een onderwerp dat veel woningeigenaren bezighoudt. Steeds meer mensen in mijn omgeving kopen een huis en kijken naar de mogelijkheden van verduurzaming. Omdat ik een koopappartement heb ik een flat, zijn de mogelijkheden wat beperkter dan bij een woning op eigen grond, maar verduurzaming is ook iets wat mij bezighoudt.

Kan ik mijn appartement bijvoorbeeld gasloos maken? Zijn zonnepanelen een optie in een flat? En kan ik mijn woning beter laten isoleren om te besparen op energiekosten? Door nu te investeren in de verduurzaming van mijn woning, bespaar ik op de lange termijn. En dat niet alleen, door verduurzamende maatregelen te treffen, wordt je woning vaak ook meer waard. Twee vliegen in één klap dus!

Ben je je ook aan het verdiepen in het verduurzamen van je woning? En ben je benieuwd hoe je nog nét een beetje extra kunt besparen op de verduurzaming? Ik deel een paar gouden bespaartips met je in dit artikel. 

Bepaal wat je wil verduurzamen

Voor we met de tips beginnen, is het natuurlijk slim om eerst in kaart te brengen wat je precies wil verduurzamen aan je woning. Tegenwoordig is er namelijk zoveel mogelijk! Ik heb een overzicht gemaakt van onderdelen die je aan je huis kunt verduurzamen. Mis je nog wat? Laat gerust een reactie achter met jouw aanvulling, dan voeg ik die toe aan het artikel.

Besparen op energie

De volgende verduurzamende maatregelen dragen bij aan een mooie besparing op je energiekosten:
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp laten installeren (de pomp haalt energie uit een natuurlijke bron zoals lucht, water of de bodem. Deze energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen, of het water te verwarmen). 
  • Zonneboiler laten installeren (met de zon als bron wordt energie opgewekt om het water in huis te verwarmen)
  • Nieuwe CV-ketel (met een nieuwe CV-ketel kun je al snel 15-20% op je energiekosten besparen)
  • Vloerverwarming (met vloerwarming hoef je minder te stoken, waardoor je tot 15% kunt besparen op je stookkosten in vergelijking met radiatoren).
  • Huishoudelijke apparaten vervangen voor energiezuinigere varianten (bijvoorbeeld wasmachine, vriezer of je kookplaat)

Isoleren

De volgende onderdelen van je woning kun je isoleren, om zo ook uiteindelijk te besparen op je energiekosten:
  • Bodemisolatie (de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd)
  • Kruipruimte-isolatie (het 'plafond' van de kruipruimte wordt geïsoleerd)
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Glasisolatie (dubbel glas, of HR-glas (tegenwoordig is dit mogelijk tot HR+++ glas)
  • Spouwmuurisolatie
  • Kruipruimte-isolatie

Vergelijk offertes van aanbieders

Door je woning te verduurzamen, is het natuurlijk de bedoeling dat je op termijn bespaart. Maar voordat je kunt profiteren van deze besparing, moet je eerst investeren. En je kunt je voorstellen dat hoe lager de investering is, hoe meer je uiteindelijk kunt besparen. 

Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Zowel in de aanschafprijs van zonnepanelen als in de plaatsingskosten kunnen aanbieders onderling flink van elkaar verschillen. Het is dus zeker de moeite waard om deze aanbieder op prijs te vergelijken, maar ok zal vast niet de enige zijn die dat niet echt zijn of haar favoriete klusje vindt. Verschillende websites bezoeken, offertes aanvragen, nabellen... je bent er zo een tijdje zoet mee.

Op de website Slimster.nl kun je in één oogopslag verschillende aanbieders bekijken van bijvoorbeeld zonnepanelen, vloerverwarming, CV-ketels en meer. Je kunt hier dus vanaf één centrale pagina diverse offertes opvragen, zonder dat je eerst alle websites uitgebreid moet bestuderen. Ideaal! 

Kijk of je in aanmerking komt voor een subsidie

Verduurzaming van je woning wordt gestimuleerd door de Nederlandse overheid. De overheid stimuleert dit zo erg, dat ze jou een subsidie geven om je woning te verduurzamen. Sterker nog: begin juni heeft de overheid de subsidie zelfs tijdelijk verhoogd tot het einde van 2020. 

Als je minimaal twee energiebesparende maatregelen treft, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie. De subsidie geldt voor isolatiemaatregelen van het dak, de gevel, vloer of glas. Sinds 1 september is het zelfs mogelijk om de subsidieaanvraag nogmaals in te dienen als je 2 andere isolatiewerkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren, dan de twee waarvoor je al eerder subsidie hebt aangevraagd.

Doordat de subsidie dus tijdelijk verhoogd is tot en met 31 december 2020 maakt de overheid het nog even iets aantrekkelijker om dit jaar nog je woning te isoleren. Voor energiebesparende maatregelen kun je maximaal €10.000 per woning krijgen en als je het zeer energiezuinige pakket uitvoert, dan kun je zelfs maximaal €15.000 subsidie ontvangen.

Een handige tip dus, om te checken of je in aanmerking komt voor deze subsidie. Je kunt de subsidie online aanvragen met DigiD en je krijgt uiterlijk binnen 13 weken na je aanvraag een reactie.

Heb jij een koopwoning? En heb jij al maatregelen getroffen om je woning te verduurzamen?


Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten