Ongetwijfeld ben ik niet de enige die juist nu flink aan het opruimen geslagen is. Mijn 'rommelkamer' heb ik volledig uitgemest, mijn kledingkast is uitgezocht en ik heb zelfs de vreselijkste klus of all times voltooid: de berging opruimen. Altijd fijn om weer wat meer ruimte in huis (en in je hoofd!) te krijgen!
Direct je spullen in de kliko gooien of naar de vuilstort brengen, dat is lang niet altijd nodig. Waarom weggooien als je je spullen ook te koop kunt zetten? Kun je er nog een zakcentje mee verdienen! Dit zijn 5 tips om jouw tweedehands spullen succesvol te verkopen.
1. Kies de juiste plek om je tweedehands spullen te verkopen
Natuurlijk kun je een kraampje huren op de rommelmarkt of op Koningsdag met een kleedje langs de weg gaan staan. Maar je hoeft er niet meer per se de deur voor uit om jouw tweedehands spullen te slijten. Ook online zijn er genoeg mogelijkheden. De truc is vooral om het juiste platform te vinden.Iedereen zal wel bekend zijn met Marktplaats. Je kunt er werkelijk alles aanbieden en het kost je niets. Het enige jammere is dat niet iedereen op Marktplaats even serieus en beleefd is. Ook ik ken de irritante klanten die € 0,01 bieden of niet komen opdagen bij een afspraak. Bummer!
Gelukkig zijn er nog meer platformen die je kunt proberen. Kijk vooral welk platform jij het fijnst vindt en probeer ook gerust verschillende opties uit:
- United Wardrobe en Vinted: allebei handige apps om kleding en accessoires te verkopen.
- Facebook Marketplace: fijne plek om je spullen onder de aandacht te brengen bij een groot publiek in jouw regio.
- Een eigen webshop: een handige optie als je echt heel veel spullen hebt om aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld via WordPress of Blogspot gratis en snel een eigen site opzetten.
- Instagram: ooit aan gedacht om hier je spullen te koop aan te bieden? Vooral handig als je veel volgers hebt! Gebruik daarvoor Instagram Stories of maak een apart Instagram-account voor jouw digitale verkoophoekje. Gebruik relevante hashtags, zoals #instagramkoopjeshoek, om je aanbod beter vindbaar te maken.
- bol.com: een handige plek om tweedehands boeken te koop aan te bieden. Let op: voor elke verkoop betaal je een klein bedrag aan bol.com.
2. Bepaal welke spullen je het verkopen waard vindt
Op Koningsdag is het geen probleem om ook prulletjes van 50 cent op je kleedje te leggen. Maar als je je producten ook nog moet versturen, wil je waarschijnlijk niet al die moeite doen voor een paar cent. Kijk daarom kritisch welke tweedehands spullen je wel en niet wilt verkopen. Wat vind je jouw tijd en energie waard? Kleine spullen die weinig opleveren, kun je misschien beter naar de kringloopwinkel brengen. Onder andere merkkleding en grotere producten leveren vaak wel een mooie prijs op.3. Zorg voor een goede advertentie
Het nadeel van online tweedehands spullen verkopen is dat mensen de spullen niet in het echt kunnen zien en voelen. Daarom is een goede advertentie nogal belangrijk. Zet je product daarom altijd bij daglicht op de foto en maak ook een heldere productomschrijving. Beschrijf bijvoorbeeld altijd zo specifiek mogelijk in welke staat een product verkeert. Valt een kledingstuk wat groot? Geef het aan. Al is het maar om teleurstellingen naderhand te voorkomen.4. Bespaar op verzendkosten
Niet iedere koper van je tweedehands spullen zal om de hoek wonen. Je kunt er dus vaak niet omheen om spullen op te sturen. En dat betekent verzendkosten! Maar wist je dat je soms minder hoeft te betalen aan verzendkosten dan je misschien denkt. Zo maakt het soms nogal uit of je je pakket laat versturen door PostNL of een andere aanbieder (bijvoorbeeld DHL of GPS). Ook is het goed om te checken of iets misschien in een brievenbusdoosje past. Dat scheelt soms wel een paar euro per pakketje. Maakt het voor de koper ook meteen aantrekkelijker om iets te kopen!Komt je koper uit het buitenland? Dan komt er bij het verzenden van de bestelling net iets meer kijken. Een paar belangrijke punten om op te letten zijn:
- Bepaal of je een verzendbewijs wilt ontvangen. Dit kost vaak iets meer, maar geeft je wel meer zekerheid.
- Kijk goed naar de levertermijn. Heeft de koper het pakketje al snel nodig? Een expressdienst (zoals FedEx) maakt het zelfs mogelijk om een pakketje al binnen één dag te bezorgen. Heeft het geen haast? Kies dan voor een voordeligere optie.
- Goedkoop is soms duurkoop. Kies niet per definitie voor de goedkoopste verzendmethode. Het zou zonde zijn als je pakketje niet aankomt of als de ontvanger 3 weken moet wachten.
Meer over een pakket versturen naar het buitenland kun je lezen op de website Cheapcargo.nl. Op die site kun je ook de diensten (en prijzen) van verschillende postbedrijven vergelijken.
5. Bepaal de juiste prijs
Als laatste tip: succesvol verkopen begint natuurlijk met een juiste prijs. Hoe je de juiste prijs bepaalt? Doe marktonderzoek. Nee hoor, dat heeft niets met enquêtes en ingewikkelde analyses te maken. Kijk gewoon rond op het internet wat andere mensen ongeveer voor een soortgelijk product vragen. Ga daar qua prijs iets onder zitten. Dan zit je waarschijnlijk wel goed.Verder is tweedehands spullen verkopen vooral een kwestie van trial & error. Probeer dingen uit en kijk wat werkt. En verkoopt iets écht niet? Dan kun je het altijd nog naar de kringloopwinkel brengen of een enkeltje vuilnisstort geven.
Wat is jouw favoriete verkoopplatform?
Volg mij op Pinterest en/of pin dit artikel via Pinterest:
Ik ben blij dat iemand het heeft over het verkopen van spulletjes want ik word er altijd zo verdrietig van dat mensen zomaar zoveel weggooien! Zo slecht voor ons lieve planeet. Ik probeer de duurdere dingen te verkopen, de handige dingen uit te delen aan mijn omgeving en de kleine spullen naar de kringwinkel te brengen. En alleen datgene wat stuk of onbruikbaar is gaat (de juiste) container in :)
BeantwoordenVerwijderen