Als zzp'er een auto rijden: welke optie kies je? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Als zzp'er een auto rijden: welke optie kies je?



Nu ik sinds 1 januari officieel zelfstandig ondernemer ben, ben ik de afgelopen tijd druk bezig geweest met allerlei dingen uitzoeken en regelen. Dingen zoals mijn pensioen, verzekeringen, administratie, urenregistratie én kilometerregistratie. Als ondernemer mag je namelijk zakelijke kilometers als kosten opvoeren, waardoor je uiteindelijk profiteert van belastingvoordelen. En dat niet alleen, in sommige gevallen mag je ook het aankoopbedrag van een auto, onderhoud en/of autoverzekeringen fiscaal aftrekken.

Ben je ondernemer en vraag je je af wat de meest slimme, voordelige optie is om als ondernemer een auto te rijden? In dit artikel vertel ik je welke mogelijkheden er zijn en welke optie voor jou het meest van toepassing is.

1. Een auto zakelijk leasen

Omdat je ondernemer bent, kun je je auto op de zaak kopen. Daarover later meer. Maar wanneer je geen enorm startkapitaal beschikbaar hebt, is het kopen van een nieuwe of tweedehands auto een investering die meestal niet haalbaar is. Wil je alsnog profiteren van zakelijke voordelen en aftrekposten, zonder dat je in één keer een groot bedrag hoeft te betalen voor een auto?

Dan kun je als zzp'er een auto zakelijk leasen. Je lost maandelijks een bedrag af en betaalt daar rente over. Als zzp'er kun je gebruik maken van drie vormen van lease:

  1. Financial lease: je wordt direct economisch eigenaar van de auto en profiteert daardoor van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek (aankoopbedrag van de auto), renteaftrek en btw-teruggaaf. Je kunt zowel een nieuwe als tweedehands auto financial leasen. Je betaalt nog wel zelf de kosten voor wegenbelasting, verzekeringen, brandstof etc. Als de leasetermijn afloopt, is de auto van jou.
  2. Operational lease: je wordt geen economisch eigenaar van de auto, maar profiteert wel van dezelfde aftrekposten als bij financial lease. Het verschil is dat bij operational lease ook alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, pechhulp en soms zelfs brandstof zijn inbegrepen bij het maandbedrag én dat de auto niet van jou blijft, wanneer de leasetermijn afloopt. Na deze periode retourneer je de auto weer naar de leasemaatschappij. Het bedrag dat je maandelijks betaalt is hoger dan bij financial lease, maar je hebt een onwijs laag risico als je een auto least met operational lease. Alle bijkomende kosten zijn immers inbegrepen. Naast bijtelling heb je geen bijkomende kosten als je de auto privé gebruikt.
  3. Private lease: dit is geen vorm van zakelijke lease, waardoor je de leasekosten niet kunt aftrekken van de omzet. Toch kiezen best wat zzp'ers voor private lease, omdat je geen bijtelling betaalt als je privé rijdt. De zakelijk gereden kilometers die je rijdt kun je wel opvoeren als kosten, waardoor je ook bij private lease een zakelijk voordeel hebt. Let op: bij private lease krijg je een negatieve BKR-registratie. Bij de overige twee vormen van lease is dat niet het geval.

Bijtelling bij zakelijke lease

Als je als zzp'er een auto zakelijk least en per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaal je hier extra belasting over, ook wel bijtelling genoemd. De bijtelling (8% of 22% voor nieuwe auto's in 2020) tel je op bij je belastbare inkomen en daar betaal je vervolgens belasting over. De hoeveelheid belasting is afhankelijk van de cataloguswaarde van je auto, hoeveel procent belasting je betaalt (op basis van je inkomen) en de CO2-uitstoot van de auto.

Ga voor financial lease als...
... je het aankoopbedrag voor een nieuwe of tweedehands auto niet beschikbaar hebt, je wel een buffer hebt voor onderhoud en reparatie en wilt profiteren van fiscale aftrekposten.

Ga voor operational lease als...
... je het aankoopbedrag voor een nieuwe of tweedehands auto niet beschikbaar hebt, je geen buffer hebt voor onverwachts onderhoud, er geen probleem mee hebt dat je maandelijks meer betaalt en dus profiteert van minder risico én wilt profiteren van fiscale aftrekposten.

Ga voor private lease als...
... je het geen probleem vindt als je een BKR-registratie krijgt en het niet hoeven te betalen van een fiscale bijtelling opweegt tegen het btw-nadeel (namelijk dat je de investering en rente niet fiscaal af kunt trekken). Hiervoor moet er een rekensom gemaakt worden, waar de betreffende leasemaatschappij je ongetwijfeld bij wil helpen.

2. Een auto op de zaak kopen

Je kunt als ondernemer ook een auto op de zaak kopen. Ik heb gehoord dat hier wel veel haken en ogen aan zijn verbonden, dus ik heb uitgezocht hoe dit precies zit.

Als je voor je onderneming een auto koopt, dan wordt de waarde van de auto voor de inkomstenbelasting bij je ondernemingsvermogen opgeteld. Je betaalt dus aan het einde van het jaar extra belasting.

Wel kun je het gehele aankoopbedrag opvoeren als kosten én mag je de btw als voorbelasting aftrekken van de btw die je zelf moet betalen. Ook kun je de kosten voor onderhoud, reparatie en de zakelijk gereden kilometers fiscaal aftrekken.

Die haken en ogen zijn er vooral wanneer je de auto die je op de zaak hebt gekocht ook privé gebruikt. Voor het privégebruik betaal je btw. Het is dan ook heel belangrijk dat je heel nauwkeurig een kilometeradministratie bijhoudt om zo de zakelijke en privé kilometers van elkaar te kunnen onderscheiden. Je kunt deze tool van de Belastingdienst gebruiken om te kijken hoeveel btw je moet betalen over je privégebruik.

Koop een auto op de zaak als...
... het om een wat duurdere auto gaat, je het hele aankoopbedrag in één keer beschikbaar hebt, er geen problemen mee hebt om een nauwkeurige kilometeradministratie bij te houden en wilt profiteren van fiscale voordelen.

3. Een auto privé kopen en zakelijke kilometers registreren

Dit is de optie waar ik op dit moment gebruik van maak. Het grootste gedeelte van de (startende) zzp'ers maakt overigens gebruik van deze constructie. Zo'n vier jaar geleden kocht ik een auto en deze is privébezit. Alsnog kan ik profiteren van zakelijke voordelen, omdat ik mijn gereden zakelijke kilometers à €0,19 per kilometer als kosten mag opvoeren.

Ik rijd namelijk elke dag vanaf mijn woonplaats Veenendaal naar mijn werkplek in Ede (+/- 20 kilometer per dag) en ben regelmatig onderweg om (potentiële) klanten te bezoeken. Al deze kosten kan ik maandelijks of per kwartaal in mijn administratie opvoeren als vervoerskosten. Op jaarbasis kan ik daardoor tot wel €2.500 aftrekken, superfijn!

Koop een auto privé als...
... het om een wat goedkopere auto gaat, je het hele aankoopbedrag in één keer beschikbaar hebt en zakelijke kilometers als kosten wil opvoeren.

4. Een auto huren 

Heb je maar heel af en toe een auto nodig om opdrachtgevers te bezoeken? Dan kun je er ook voor kiezen om een auto te huren voor een dag(deel). Als je een auto huurt via een autoverhuurservice, kun je de kosten daarvoor ook fiscaal aftrekken. Vaak krijg je een bonnetje of factuur die je gewoon in je administratie kunt verwerken.

Huur een auto als...
... je vrijwel nooit een auto nodig hebt. Dan is het vaak voordeliger om incidenteel een auto te huren, dan wanneer er een auto voor je deur staat die je bijna niet gebruikt.

Ben jij zzp'er en rijdt je (zakelijk) een auto? Voor welke van bovenstaande optie heb jij gekozen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zakelijkleasen.nl. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

  1. Het zakelijk rijden van een auto (zowel lease als zakelijk gekocht) is vrijwel nooit voordeliger. Zeker niet als je een "relatief goedkope" en zuinige 2de hands auto aanschaft. Net zoals jij zelf volgens mij hebt? Dit kan uiteindelijk veel geld schelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt! Leasen is een vorm van lenen (je betaalt immers rente), dus je bent in principe altijd duurder uit dan wanneer je een auto koopt (omdat je dan over het aankoopbedrag geen rente betaalt). Het is echter niet altijd haalbaar om direct een auto te kopen, waardoor een vorm van leasen in sommige gevallen wel interessanter kan zijn of voor minder risico zorgt. Maar het is eigenlijk nooit goedkoper dan kopen!

      Verwijderen
  2. Ik had het er toevallig laatst over en blijkbaar is het allemaal niet zo gemakkelijk..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben zzp'er maar we hebben alleen een prive auto. En eerlijk gezegd is die nou niet bepaald representatief. Ik zou daar liever niet bij klanten mee komen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem4.2.20

    Goedendag,

    Met spoed op zoek naar een lening? Wilt u uw rekeningen betalen en onroerend goed kopen (investeringsleningen) / bouwkrediet? Ik kan u 24 uur goedkeuring van de lening garanderen. Wij zijn een beleggingsmaatschappij van wereldklasse die allerlei financiële diensten aanbiedt met flexibele terugbetalingsvoorwaarden en een tijdige sluitingschema. Neem contact met ons op via e-mail voor gedetailleerde informatie. Email- ericbarry1078@gmail.com Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen