Zoete aardappel: een jaar of twee geleden at ik het voor het eerst en sindsdien eet ik het elke maand wel een keer. Het is een ingrediënt dat je in zoveel verschillende gerechten kunt verwerken en is niet alleen super lekker, maar ook nog eens heel gezond!
Vandaag probeerde ik dit nieuwe zoete aardappelrecept uit: een heerlijke gevulde zoete aardappel met gehakt, een zelfgemaakte chipotlesaus en heel veel avocado (yes!) uit de oven. Benieuwd hoe je dit zelf kunt maken? Lees dan snel verder!
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 4 grote zoete aardappelen
- 300 gram gehakt
- 2 rijpe avocado's
- Crème fraîche
- 4 plakjes cheddar cheese
- 3 bosuitjes
Budgettip: koop je zoete aardappelen en avocado's bij de Turkse supermarkt! Daar betaalde ik voor een kilo zoete aardappelen €1,25 en voor 3 avocado's slechts €1,-
Voor de Chipotle saus:
- Mayonaise
- Ketchup
- Mosterd
- Teentje knoflook
- Limoen
- Sambal
Bereiden:
Boen de aardappelen schoon en snijd deze over de lengte door de helft. Kook deze ongeveer 8 minuten in kokendheet water, totdat je merkt dat de schil een klein beetje los begint te laten.Leg de aardappelen op bakpapier op een bakplaat en bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven op 200 graden.
Ondertussen bak je het gehakt in een koekenpan met gehaktkruiden. Laat het vet eruit lekken als het gehakt gaar is.
De chipotlesaus kun je zelf maken door de volgende ingrediënten in een kommetje te mengen:
- 200 ml mayonaise
- 10 ml tomatenketchup
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal
- Sap van 1/2 limoen (uitgeperst)
- Half teentje knoflook
- Snufje zout
Als je met een vork goed in de zoete aardappelen kunt prikken, haal je ze uit de oven. Het binnenste gedeelte van de aardappel lepel je eruit, laat ongeveer 1 cm dikte aan aardappel erin zitten.
Vul de halve zoete aardappel met het gehakt, de chipotlesaus en een half plakje cheddar cheese. Zet de zoete aardappelen vervolgens weer terug in de oven voor 10-15 minuten.
De 2 avocado's lepel je uit en prak je fijn in een kommetje met een beetje limoensap en zout. De bosuitjes kun je ook alvast in ringen snijden. Als de cheddar cheese goed is gesmolten, haal je de zoete aardappelen uit de oven en doe je op elke zoete aardappel een flinke eetlepel avocado en een beetje crème fraîche en strooi je de bosuitjes over de aardappelen heen.
Smullen maar!
Hmmm klinkt heerlijk! Ik houd echt van zoete aardappel, dus dit vind ik echt een goed idee!
BeantwoordenVerwijderen