allerhande
broccoli
budget
budgetfood
goedkoop
koken
low budget
Recept
rijst
spekspiesjes
Budgetfood | Spekspiesjes met rijst en broccoli
Hoe mijn moeder het ooit voor elkaar heeft gekregen om mij en speklappen zestien jaar lang gescheiden te houden - ik heb geen idee. Tot mijn 16e had ik nooit, maar dan ook nooit speklapjes gegeten. Totdat we een keer bij vrienden van mijn ouders gingen barbecuën en ik vroeg wat dat gekke stukje vlees was. Vol verbazing vroegen ze of ik nog nooit een speklapje had gegeten. En ik moest bekennen dat dat het geval was. Je snapt het al: binnen no time lag er een speklapje op de barbecue voor mij en sindsdien ben ik verkocht. IK HOU VAN SPEKLAPJES! Het is waarschijnlijk het meest ongezonde voedsel ever, maar o-zo-lekker. Sinds ik op mezelf woon, staat een speklapje regelmatig op het menu.
En ook gisteren besloot ik om weer eens de voorraad speklapjes bij de Albert Heijn te plunderen en maakte ik dit onwijs lekkere gerechtje: spekspiesjes met rijst en broccoli!
Het klinkt misschien niet direct als het meest spannende gerechtje ooit. Dat is het ook niet, maar doordat ik zelf een heerlijke marinade maakte voor het speklapje, was het toch nog éxtra lekker.
Dit is wat je nodig hebt voor 1 persoon:
- 1 speklapje (à 100 gram) (€1,00)
- 200 gram broccoli (€0,19) in de aanbieding bij AH deze week!
- 150 gram zilvervliesrijst (€0,25)
- Halve citroen (€0,30)
- 1 kleine ui (€0,10)
- Half teentje knoflook
- Halve theelepel sambal
- 2 eetlepels sojasaus
- Versgemalen peper en zout
In totaal was ik dus slechts €1,84 als je alle kleine hoeveelheden (peper, zout, sambal e.d.) niet meerekent. Een super goedkope én voedzame maaltijd!
Als eerste maak je de marinade voor de speklapjes. In een schaaltje meng je een paar eetlepels citroensap met een halve theelepel sambal, 2 eetlepels sojasaus en wat versgemalen peper en zout. Hiermee smeer je vervolgens je speklapje in en laat je het 30 minuten intrekken in de koelkast.
Die laatste stap hoeft niet per se, maar hierdoor wordt de smaak wel een stuk lekkerder.
Ondertussen kook je de rijst volgens de verpakking en ook de broccoli.
In een koekenpan fruit je een kleine ui en een half teentje knoflook. Als dit een beetje bruin is geworden, leg je het speklapje erin. Je kunt ook een grillpan gebruiken. Dit lijkt me nóg lekkerder, maar die had ik helaas niet tot mijn beschikking.
Als je speklapje klaar is, snijd je hem door midden en spies je de twee helften op een satéstokje. Dit ziet er nét wat leuker uit.
Daarna voegde ik nog wat extra sojasaus toe, omdat ik wel van lekker zout en pittig houd. Ik vond dit een heel geslaagd gerechtje en ook nog eens heel goedkoop!
En ook gisteren besloot ik om weer eens de voorraad speklapjes bij de Albert Heijn te plunderen en maakte ik dit onwijs lekkere gerechtje: spekspiesjes met rijst en broccoli!
Het klinkt misschien niet direct als het meest spannende gerechtje ooit. Dat is het ook niet, maar doordat ik zelf een heerlijke marinade maakte voor het speklapje, was het toch nog éxtra lekker.
Dit is wat je nodig hebt voor 1 persoon:
- 1 speklapje (à 100 gram) (€1,00)
- 200 gram broccoli (€0,19) in de aanbieding bij AH deze week!
- 150 gram zilvervliesrijst (€0,25)
- Halve citroen (€0,30)
- 1 kleine ui (€0,10)
- Half teentje knoflook
- Halve theelepel sambal
- 2 eetlepels sojasaus
- Versgemalen peper en zout
In totaal was ik dus slechts €1,84 als je alle kleine hoeveelheden (peper, zout, sambal e.d.) niet meerekent. Een super goedkope én voedzame maaltijd!
Als eerste maak je de marinade voor de speklapjes. In een schaaltje meng je een paar eetlepels citroensap met een halve theelepel sambal, 2 eetlepels sojasaus en wat versgemalen peper en zout. Hiermee smeer je vervolgens je speklapje in en laat je het 30 minuten intrekken in de koelkast.
Die laatste stap hoeft niet per se, maar hierdoor wordt de smaak wel een stuk lekkerder.
Ondertussen kook je de rijst volgens de verpakking en ook de broccoli.
In een koekenpan fruit je een kleine ui en een half teentje knoflook. Als dit een beetje bruin is geworden, leg je het speklapje erin. Je kunt ook een grillpan gebruiken. Dit lijkt me nóg lekkerder, maar die had ik helaas niet tot mijn beschikking.
Als je speklapje klaar is, snijd je hem door midden en spies je de twee helften op een satéstokje. Dit ziet er nét wat leuker uit.
Daarna voegde ik nog wat extra sojasaus toe, omdat ik wel van lekker zout en pittig houd. Ik vond dit een heel geslaagd gerechtje en ook nog eens heel goedkoop!
Lekker hoor!
BeantwoordenVerwijderenIk heb het ook pas heel laat ontdekt, maar ik eet het ook echt supergraag!
BeantwoordenVerwijderenLijkt mij lekker. Het is inderdaad gezond en een goed budget topper! :D
BeantwoordenVerwijderenmjammie speklapjes en dan zó bakken dat het randje knapperig is. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenWOW hoe kun je toch zo goedkoop eten haha. Misschien moet ik eens op cursus bij jou ;)
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit, maar ik hou totaal niet van speklapjes!
BeantwoordenVerwijderenHmm ik ben niet een hele grote fan van speklapjes, af en toe zijn ze wel lekker en de smaak die eraan zit is ook erg lekker, maar aan die van ons hangen altijd van die enorme dikke witte vetranden en daar ben ik niet zo weg van haha!
BeantwoordenVerwijderenIk moet zeggen dat dit er wel erg lekker uitziet :) Toch zou ik denk ik liever de speklapjes vervangen voor saté ofzo, dat lijkt me ook een lekkere combi met rijst en brocoli! Bedenk me nu ineens een tip: bij de lidl verkopen ze saté in zakjes met 3 stokjes voor €0,33 als ik het goed heb. Je moet ervan houden, mijn ouders vinden het niet super omdathet niet heel erg naar écht vlees smaakt, maar ik vind het juist erg lekker want het is heerlijk zacht en de "satésaus" (geen echte maar alsnog erg lekker) die erbij zit is heerlijk :)
Master, spekspiesjes! Bij Lidl heb je tijdens het BBQ seizoen altijd spekfakkels die zijn echt zo lekker!
BeantwoordenVerwijderenSuperhandig voor de budgetmaand die ik nu aan het houden ben!
BeantwoordenVerwijderenBrr speklapjes, ik vind ze echt verschrikkelijk! Je marinade klinkt overigens wel heel lekker. (:
BeantwoordenVerwijderenKlinkt heerlijk! En zeker budget :)
BeantwoordenVerwijderenZiet er heel lekker uit, krijg er honger van :)
BeantwoordenVerwijderenZo af en toe mag je jezelf best eens verwennen met iets lekkers toch?;)
BeantwoordenVerwijderenZiet er echt lekker uit! Je heb al heel wat speklapjes in je leven gemist, die mag je nu allemaal inhalen haha:)
BeantwoordenVerwijderenik vind speklapjes uit de oven altijd zo lekker!
BeantwoordenVerwijderenOh heerlijk! Heb er trek in!
BeantwoordenVerwijderenMmm, ziet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenHmm, ik ben niet zo'n fan van speklapjes, maar dit ziet er wel lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenkan niet tegen varkensvlees, ziet er wel lekker uit
BeantwoordenVerwijderenkijk ook naar onze laatste posts!
http://www.we-heart-fashion.com
Oooh ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderen